Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effectiveness of weed control in maize (zea mays L.) depending on the date and method of herbicide application

Tytuł:
Effectiveness of weed control in maize (zea mays L.) depending on the date and method of herbicide application
Efektywność odchwaszczania kukurydzy (Zea mays L.) w zależności od terminu i metody aplikacji herbicydów
Autorzy:
Kierzek, R.
Paradowski, A.
Krawczyk, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/46916.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 2
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In years 2006-2009, six experiments were carried out. Their aim was the assessment of the effectiveness of herbicides used for weed control in maize at lower doses and different dates. Herbicides were applied in three variants: (1) twice on weeds at a stage no later than two proper leaves regardless of maize developmental stage, (2) in-leaf operation + on-leaf operation, (3) two on-leaf operations – at the stages of 1-3 and 4-6 maize leaves. In the research, the following active substances were used: acetochlor, dicamba, linuron, florasulam + 2.4-D, fluroxypyr, foramsulfuron + iodosulfuron, nicosulfuron, nicosulfuron + rimsulfuron, and rimsulfuron. Research showed that after the application of lower herbicide doses, there is a possibility to obtain satisfactory herbicidal effect. Limitation of weed number and weed development inhibition made it possible to obtain yields that did not differ significantly from the ones obtained after the operations with standard doses. The best component in the studied herbicide mixtures proved to be the combination of florasulam + 2.4-D. In the case of significant Chenopodium album L. infestation, fluroxypyr should not be used as a mixture component. It was also found that in the conditions of late and uneven weed emergence, the system of two operations with lower herbicide doses limited effectively maize infestation in a longer growth period.

W latach 2006-2009 przeprowadzono 6 ścisłych doświadczeń polowych, których celem była ocena działania herbicydów używanych do odchwaszczania kukurydzy w obniżonych dawkach i różnych terminach. Herbicydy stosowano w trzech wariantach: (1) dwukrotnie na chwasty w fazie nie przekraczającej 2 liści właściwych, bez względu na fazę rozwojową kukurydzy, (2) zabieg doglebowy + zabieg nalistny, (3) dwa zabiegi nalistne – w fazie 1-3 oraz 4-6 liści kukurydzy. W badaniach wykorzystano następujące substancje aktywne: acetochlor, dikamba, linuron, florasulam + 2,4-D, fluroksypyr, foramsulfuron + jodosulfuron, nikosulfuron, nikosulfuron + rimsulfuron i rimsulfuron. Badania wykazały, że po zastosowaniu obniżonych dawek herbicydów istnieje możliwość uzyskania zadowalającego efektu chwastobójczego. Ograniczenie liczby chwastów i zahamowanie ich rozwoju pozwoliło uzyskać plony nie różniące się istotnie od uzyskanych po zabiegach w dawkach standardowych. Najlepszym komponentem w badanych mieszaninach herbicydów okazała się kombinacja florasulam + 2,4-D. W przypadku dużego nasilenia Chenopodium album L. jako komponentu mieszaniny nie należy stosować fluroksypyru. Stwierdzono, że w warunkach opóźniających się i nierównomiernych wschodów chwastów system dwóch zabiegów z obniżonymi dawkami herbicydów skutecznie ograniczał zachwaszczenie kukurydzy w dłuższym okresie wegetacji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies