Development and yield of morphologically different groups of winter oilseed rape canopy II. The harvest index value depending on the cutting height Rozwój i plonowanie zróżnicowanego morfologicznie łanu rzepaku ozimego II. Kształtowanie się indeksu żniwnego w zależności od wysokości koszenia
The scientific literature rarely describes the harvest index of winter oilseed
rape, most probably due to difficulties in its estimation, resulting from the cracking of
siliques. Our work aimed at evaluating the harvest index of winter oilseed rape, depending
on the cutting height of plants of different size categories, described in the 1st part of our
work. Plants harvested from the field were dried, weighed and then 10 cm sections of the
main shoot were cut off, simulating crop cutting during combine harvest. The obtained
sections of plant shoots were weighed and a diameter of each was measured individually.
Due to the specific distribution of dry mass in the lower section of the main shoot, an
improvement of the harvest index value with raising the height of cutting the plants was
obtained. Cuts at height of 60 cm increased the harvest index value by 0.08-0.09.
Moreover, cutting oilseed rape at height of 60 cm is technically easier and fragments of
the main and lateral shoots are left on the field as high stubble of an estimated mass of
1967.5 kg·ha-1. Moreover, this technological solution may optimize harvesting, due to
speeding it up.
W dostępnej literaturze związanej z rzepakiem ozimym niezbyt często
określano wartość wskaźnika plonowania rolniczego (harvest index), zapewne ze względu
na utrudnienia wywołane wielką łatwością pękania łuszczyn. Celem badań była ocena
kształtowania się wartości wskaźnika plonowania rolniczego w zależności od wysokości
cięcia różnych kategorii produkcyjnych roślin rzepaku ozimego, które omówiono w I części
pracy. Rośliny zebrane z pól produkcyjnych suszono, ważono, a następnie odcinano
10-centymetrowe fragmenty pędów, symulując różne wysokości cięcia kombajnowego.
Odcięte fragmenty ważono i mierzono ich średnicę. Ze względu na specyficzne rozłożenie
suchej masy w dolnych odcinkach pędu głównego rzepaku, podwyższanie wysokości
cięcia roślin w czasie zbioru żniwnego wpływało na poprawę wartości indeksu żniwnego.
Cięcie roślin rzepaku ozimego na poziomie 60 cm podniosło wartości indeksu żniwnego
o 0,08-0,09. Cięcie roślin rzepaku na poziomie 60 cm wydaje się technicznie łatwiejsze,
z uwagi na fakt pozostawienia na polu grubszych fragmentów pędów – głównego
i bocznych, w formie wysokiej ścierni, o szacunkowej masie 1967,5 kg·ha-1, a takie
rozwiązanie technologiczne może optymalizować zbiór w czasie żniw poprzez
przyspieszenie wykonalności tej czynności.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00