Application of 35-2 fractional design in evaluation of the effect of agrotechnical level on the brewing quality of winter barley grain (Hordeum vulgare L.)
Application of 35-2 fractional design in evaluation of the effect of agrotechnical level on the brewing quality of winter barley grain (Hordeum vulgare L.) Zastosowanie układu frakcyjnego typu 35-2 do oceny wpływ poziomu agrotechniki na jakość browarną ziarna jęczmienia ozimego (Hordeum vulgare L.)
The aim of the research was evaluation of the effect of agrotechnical level on
the brewing quality of winter barley grain with the use of 35-2 (IV) fractional design.
Quality parameters of malting barley malt and grain were subjected to analysis. The
analysis of experimental features was based on the linear model. In case of rejecting the
null hypothesis (H0), multiple comparison test SNK was applied with the significance
level P = 0.05. It was proved that quality parameters of winter barley malt are typical
cultivar traits, which to a slight degree may be modified with the use of a different level
of agricultural techniques. The only agrotechnical factor which significantly affected
quality parameters of malt obtained from winter barley grain was nitrogen fertilization.
Together with the increase of nitrogen fertilization level, extractivity and Kolbach index
significantly deteriorated, while value of diastatic power improved.
Celem badań była ocena wpływu poziomu agrotechniki na jakość browarną
ziarna jęczmienia ozimego z wykorzystaniem układu frakcyjnego typu 35-2(IV). Poddano
analizie parametry jakościowe słodu i ziarna jęczmienia browarnego. Analizę cech
doświadczalnych oparto o model liniowy. W przypadku odrzucenia hipotezy zerowej (H0)
zastosowano test wielokrotnych porównań SNK przy poziomie istotności P = 0,05.
Wykazano, iż parametry jakościowe słodu z jęczmienia ozimego to cechy typowo
odmianowe, które w niewielkim stopniu modyfikować można za pomocą różnego
poziomu agrotechniki. Jedynym czynnikiem agrotechnicznym, który istotnie wpływał na
parametry jakościowe słodu uzyskanego z ziarna jęczmienia ozimego, było nawożenie
azotem. Wraz ze wzrostem poziomu nawożenia azotowego istotnie pogarszała się
ekstraktywność i liczba Kolbacha, a poprawiała wartość siły diastatycznej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00