Effect of haloxyfop and alloxydim applied separately and in combination with salicylic acid, diphenylamine, or norflurazon on the root growth and fatty acid composition of the selected species of grasses and dicotyledonous plants
Effect of haloxyfop and alloxydim applied separately and in combination with salicylic acid, diphenylamine, or norflurazon on the root growth and fatty acid composition of the selected species of grasses and dicotyledonous plants Wpływ haloksyfopu i aloksydymu stosowanych oddzielnie i łącznie z kwasem salicylowym, difenyloaminą lub norflurazonem na wzrost korzeni wybranych gatunków traw i roślin dwuliściennych oraz skład ich kwasów tłuszczowych
Eight species from the grass family were studied: wheat, rye, triticale, barley,
oats, maize, couch grass, rice, and two dicotyledonous species: field pea and common
flax. Seedlings of the tested species were grown in hydroponic cultures with haloxyfop or
alloxydim alone (graminicides) and with haloxyfop or alloxydim plus one of the tested
antagonists (diphenylamine, salicylic acid, or norflurazon). All investigated species of the
grass family showed similar susceptibility to the tested graminicides (measured with their
effect on root growth). The tested dicotyledonous species were completely unsusceptible.
Except in maize, the addition of antagonistic substances to the medium with herbicide
weakened considerably the inhibitory effect of both haloxyfop and alloxydim. The tested
graminicides also had a significant effect on the fatty acid composition of susceptible
species (except maize, where the effect was low). In the lipids of the apical parts of roots,
a significant decrease in the content of oleic and linoleic acids and a considerable increase
in the content of linolenic acid were observed.
Badaniami objęto osiem gatunków z rodziny traw (pszenicę zwyczajną,
żyto zwyczajne, pszenżyto, jęczmień zwyczajny, owies zwyczajny, kukurydzę zwyczajną,
perz właściwy, ryż siewny) oraz dwa gatunki dwuliścienne (groch zwyczajny i len
zwyczajny). Siewki testowanych gatunków hodowano w kulturach wodnych z dodatkiem
haloksyfopu lub aloksydymu (graminicydy) oraz z dodatkiem testowanego graminicydu
i jednej z badanych substancji o działaniu antagonistycznym (difenyloaminy, kwasu
salicylowego, norflurazonu). Wszystkie testowane gatunki z rodziny traw wykazywały
zbliżoną wrażliwość (mierzoną ich wpływem na przyrost długości korzeni) w stosunku do
haloksyfopu i aloksydymu, zaś testowane gatunki dwuliścienne były niewrażliwe. Oprócz
kukurydzy, dodatek do pożywki z haloksyfopem lub aloksydymem substancji o działaniu
antagonistycznym osłabiał znacznie ich inhibitorowe działanie. Zarówno haloksyfop, jak
i aloksydym wywierały również znaczny wpływ na skład kwasów tłuszczowych większości
gatunków wrażliwych (oprócz kukurydzy, gdzie wpływ ten był niewielki). W lipidach
z wierzchołkowych partii korzeni stwierdzono znaczne obniżenie się zawartości
kwasu oleinowego i linolowego oraz podwyższenie zawartości kwasu linolenowego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00