Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Competition for nitrogen between spring wheat and spring barley in the conditions of various NPK fertilization

Tytuł:
Competition for nitrogen between spring wheat and spring barley in the conditions of various NPK fertilization
Konkurencja o azot między pszenicą jarą a jęczmieniem jarym w warunkach zróżnicowanego nawożenia NPK
Autorzy:
Treder, K.
Wanic, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/46790.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 1
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In pot experiment, carried out according to the additive pattern on medium soil fertilized with standard and 50% higher dose of NPK, the effect of competitive interactions between spring wheat and spring barley was estimated on nitrogen accumulation in the above-ground mass, with the distinction of stems, leaves, and spikes. Studies included three series, which were carried out in years 2003-2004 in five periods set by the rhythm of development of barley in pure sowing, namely in phases: emergence (BBCH 10-13), tillering (23), straw shooting (32), earing (55), and ripening (87-89). In a mixture, both cereals accumulated less nitrogen in the above-ground mass than in pure sowing starting from the tillering phase until the end of growth. In wheat, the decrease to a similar degree included straws, leaves and spikes, and in barley during earing it was more clearly marked in straws and leaves, and during ripening in spikes. Doses of mineral fertilization with NPK had no effect on nitrogen accumulation by barely and wheat grown in pure and mixed sowing. Competition for nitrogen between cereals started in the tillering phase and grew until the earing phase, after which it decreased slightly. Almost in the entire period of common growth, barley demonstrated to be a stronger competitor than wheat in nitrogen gaining. On bedding richer in NPK, competitive interactions between barely and wheat were more intensive than on poorer one.

W doświadczeniu wazonowym, realizowanym według schematu addytywnego na podłożu gleby średniej nawożonej standardową i podwyższoną o 50% dawką NPK, oceniano wpływ oddziaływań konkurencyjnych między pszenicą jarą a jęczmieniem jarym na akumulację azotu w masie nadziemnej, z wyróżnieniem łodyg, liści i kłosów. Badania obejmowały trzy serie, które zrealizowane zostały w latach 2003-2004 w pięciu okresach, wyznaczonych przez rytm rozwojowy jęczmienia w siewie czystym, tj. w fazach: wschody (BBCH 10-13), krzewienie (23), strzelanie w źdźbło (32), kłoszenie (55) i dojrzewanie (87-89). Wykazano, że w mieszance oba zboża gromadziły w masie nad-ziemnej mniej azotu niż w siewie czystym począwszy od fazy krzewienia do końca wegetacji. U pszenicy zmniejszenie to w podobnym stopniu objęło źdźbła, liście i kłosy, a u jęczmienia w fazie kłoszenia wyraźniej zaznaczyło się w źdźbłach i liściach, zaś w fazie dojrzewania w kłosach. Dawki nawożenia mineralnego NPK nie miały wpływu na akumulację azotu przez jęczmień i pszenicę uprawiane w siewie czystym i mieszanym. Konkurencja o azot między zbożami rozpoczęła się w fazie krzewienia i narastała do fazy kłoszenia, po czym uległa niewielkiemu zmniejszeniu. Prawie w całym okresie wspólnej wegetacji w pozyskiwaniu azotu jęczmień okazał się silniejszym konkurentem od pszenicy. Na obiekcie zasobniejszym w NPK oddziaływanie konkurencyjne jęczmienia na pszenicę było intensywniejsze niż na uboższym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies