Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of genotype and weather conditions on wheat grain hardness and the degree of starch damage

Tytuł:
Effect of genotype and weather conditions on wheat grain hardness and the degree of starch damage
Wpływ genotypu i warunków pogodowych na twardość ziarna pszenicy i stopień uszkodzenia skrobii
Autorzy:
Kwiasniewska-Karolak, I.
Nebesny, E.
Krala, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/46719.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 1
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of genotype and weather conditions on the grain hardness of eight spring and winter wheat cultivars and relations between grain hardness and starch damage in the obtained flour were analyzed. Grain hardness, total content of nitrogen compounds and raw protein, and the degree of starch damage in flour were studied. The obtained results were verified using statistical analysis. It was shown that the degree of starch damage shows a high positive correlation with grain hardness (r = 0.7), which depends mostly on wheat genotype. Weather conditions during wheat growth in central Poland did not have a significant effect on grain hardness, although the grain of spring wheat cultivars was more sensitive to changeable weather conditions than the grain of winter wheat cultivars.

Analizowano wpływ genotypu i warunków pogodowych na twardość ziarna 8 odmian pszenicy jarej i ozimej oraz związek między twardością ziarna a uszkodzeniem skrobi w otrzymanej mące. Badano twardość ziarna, ogólną zawartość związków azotowych i białka surowego oraz stopień uszkodzenia skrobi w mące. Wyniki zweryfikowano metodami statystycznymi. Wykazano, że stopień uszkodzenia skrobi wykazuje wysoką korelację dodatnią z twardością ziarna (r = 0,7), zależną głównie od genotypu pszenicy. Warunki pogodowe w czasie uprawy pszenicy w środkowej Polsce nie miały znaczącego wpływu na twardość ziarna, przy czym ziarno odmian pszenicy jarej było bardziej wrażliwe na zmienne warunki pogodowe niż ziarno odmian pszenicy ozimej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies