The influence of water extracts from Galium aparine L. and Matricaria maritima Subsp. inodora (L.) Dostal on germination of winter rye and triticale Wpływ wodnych wyciągów z Galium aparine L. i Matricaria maritima Subsp. inodora (L.) Dostál na kiełkowanie żyta i pszenżyta ozimego
During the research, it was assessed how water extracts from Galium aparine
and Matricaria maritima subsp. inodora affect the germination energy and capacity, as
well as the length of the seedling root and the first leaf of the Dankowskie Zlote cultivar
of Secale cereale and of the Janko cultivar of Triticale rimpaui. The experiment was
conducted under laboratory conditions, with the use of Petri dishes. The influence of three
concentrations of water extracts prepared from the dry and fresh mass of the plant’s
above-ground parts was examined. Petri dishes watered with distilled water constituted
the control treatment. Water extracts prepared from the Matricaria maritima subsp.
inodora dry and fresh mass and Galium aparine fresh mass reduced the germination
capacity and energy of rye and triticale in direct proportion to the increase of
concentration. Higher concentrations of water extracts reduced, to a significantly larger
extent, the growth of the seedling roots of both species. Lowest-concentration water
extracts from the Matricaria maritima subsp. inodora dry and fresh mass and from the
Galium aparine fresh mass stimulated the growth of seedling root of the cereals under
study. Higher concentrations of water extracts prepared from the Galium aparine and the
Matricaria maritima subsp. inodora dry mass reduced, to a significantly larger extent, the
growth of the first leaf.
W badaniach oceniono oddziaływanie wodnych wyciągów z suchej
i świeżej masy Galium aparine i Matricaria maritima subsp. inodora na energię,
zdolność kiełkowania oraz długość korzenia zarodkowego i pierwszego liścia Secale
cereale (odmiany Dańkowskie Złote) oraz Triticale rimpaui (odmiany Janko). Wyciągi
wodne sporządzone ze świeżej masy Galium aparine zmniejszały energię kiełkowania
żyta i pszenżyta ozimego wprost proporcjonalnie do wzrostu stężenia. Wyciągi wodne
o najwyższym stężeniu sporządzone z Galium aparine i Matricaria maritima subsp.
inodora obniżały zdolność kiełkowania ziarniaków, a także istotnie skracały długość
korzeni zarodkowych w porównaniu z pozostałymi badanymi roztworami oraz obiektem
kontrolnym. Wyciągi o najniższym stężeniu, z suchej i świeżej masy maruny oraz świeżej
masy przytulii, wyraźnie natomiast stymulowały wzrost korzeni zarodkowych badanych
gatunków zbóż. Testowane wodne wyciągi w istotnie większym stopniu skracały długość
korzeni zarodkowych żyta ozimego niż pszenżyta ozimego, co świadczy o różnej
wrażliwości badanych gatunków zbóż. Wyciągi ze świeżej masy przytulii i suchej masy
maruny, o najwyższym stężeniu, w największym stopniu skracały długość pierwszego
liścia w porównaniu z pozostałymi stężeniami i kontrolą.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00