Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Plonowanie a opłacalność uprawy ziemniaka jadalnego nawożonego międzyplonami i słomą

Tytuł:
Plonowanie a opłacalność uprawy ziemniaka jadalnego nawożonego międzyplonami i słomą
Yielding and profitability of cultivating table potato fertilized with intercrops and straw
Autorzy:
Plaza, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/46568.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Tematy:
nawozenie organiczne
sloma
ziemniaki
uprawa roslin
miedzyplony
oplacalnosc uprawy
plonowanie
efektywnosc ekonomiczna
cultivation profitability
economic effectiveness
intercrop
organic fertilization
plant cultivation
potato
straw
yielding
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2007, 06, 1; 5-12
1644-0625
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2000-2003, których celem było porównanie plonowania i opłacalności uprawy ziemniaka jadalnego nawożonego międzyplonami i słomą. W doświadczeniu badano dwa czynniki: nawożenie międzyplonem (obiekt kontrolny, komonica zwyczajna, komonica zwyczajna + życica wielokwiatowa, facelia, facelia – mulcz) oraz nawożenie słomą (bez słomy, ze słomą). W pierwszym roku po zastosowaniu nawożenia organicznego uprawiano jadalną odmianę ziemniaka ‘Rywal’. Podczas zbioru określono plon ogólny i handlowy bulw ziemniaka. Dokonano również oceny ekonomicznej uprawy ziemniaka jadalnego w warunkach zróżnicowanego nawożenia organicznego. Obliczono wartość produkcji, bezpośrednie koszty produkcji i nadwyżkę bezpośrednią. Najwyższy plon ogólny i handlowy bulw ziemniaka uzyskano z kombinacji nawożonych mieszanką komonicy zwyczajnej z życicą wielokwiatową oraz komonicą zwyczajną ze słomą. Najniższe bezpośrednie koszty produkcji poniesiono na nawożenie ziemniaka facelią w formie mulczu, komonicą zwyczajną oraz mieszanką komonicy zwyczajnej z życicą wielokwiatową. Najlepszy wynik produkcyjny i ekonomiczny zapewnia nawożenie ziemniaka jadalnego mieszanką komonicy zwyczajnej z życicą wielokwiatową oraz komonicą zwyczajną ze słomą.

The paper presents the results of 2000-2003 investigations which aimed at comparing the yielding and profitability of cultivating table potato fertilized with intercrop and straw. The experiment involved two factors: intercrop fertilization (control treatment, birdsfoot trefoil, birdsfoot trefoil + Italian ryegrass, phacelia, phacelia in a form of mulch), straw fertilization (without straw, with straw). In the first year after applying organic fertilization table potatoes were cultivated. During harvest there was determined the total yield and the commercial yield of potato tubers. There was also performed an economic evaluation of table potato cultivation under varied organic fertilization. The following were calculated: the production value, direct production costs and gross margin. The highest total and commercial yield of potato tubers was obtained from combinations fertilized with a mixture of birdsfoot trefoil with Italian ryegrass and birdsfoot trefoil with straw. The lowest direct production costs were incurred for potato fertilization with phacelia in a from of mulch, birdsfoot trefoil and a mixture of birdsfoot trefoil with Italian ryegrass. The best production and economic results were recorded due to the fertilization of table potato with a mixture of birdsfoot trefoil with Italian ryegrass and birdsfoot trefoil with straw.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies