Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of intensity of agricultural techniques and grain storage on technological quality of winter wheat. Part II. Quality traits of flour and bread

Tytuł:
Effect of intensity of agricultural techniques and grain storage on technological quality of winter wheat. Part II. Quality traits of flour and bread
Wpływ intensywności agrotechniki i przechowywania ziarna na wartość technologiczną pszenicy ozimej. Cz. II. Cechy jakościowe mąki i chleba
Autorzy:
Ellmann, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/46549.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 3
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article presents quality evaluation of flour and bread from winter wheat grain cv. Bogatka, obtained from the field experiment conducted in the years 2006-2009. Experimental factors included: plant protection (extensive, intensive), nitrogen fertilization (60, 100, 140, 180 kg·ha-1), harvest time (optimum and delayed for 2 weeks) as well as the grain storage time. Directly after the harvest and after a half-year storage, quality evaluation of flour and bread baked from it was conducted. Determination included: sedimentation index, falling number and water absorption of flour, as well as volume and density of bread crumb. Organoleptic evaluation of its quality was also conducted. Intensive plant protection, nitrogen fertilization of 140 and 180 kg N·ha-1, grain harvest at optimum time and its short storage guaranteed obtaining flour of good quality parameters. Bread baked from it was characterized by good volume, porosity and texture of crumb, crust colour, good smell and taste. Bread baked from flour from wheat grain which was fertilized with 60 kg N·ha-1, after extensive agrophage control and delayed harvest time, was characterized by a large number of irregular pores, dense crumb, lower elasticity, as well as by a crust which was cracked, too dark and coming off the crumb.

W artykule przedstawiono ocenę jakościową mąki i chleba z ziarna pszenicy ozimej odmiany Bogatka, pozyskanego z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2006-2009. Czynnikami doświadczalnymi były: ochrona roślin (ekstensywna, intensywna), nawożenie azotem (60, 100, 140, 180 kg·ha-1), termin zbioru (optymalny i opóźniony o 2 tygodnie) oraz czas przechowywania ziarna. Bezpośrednio po zbiorze oraz po półrocznym przechowywaniu wykonano ocenę jakości mąki i upieczonego z niej chleba. Oznaczono: wskaźnik sedymentacji, liczbę opadania i wodochłonność mąki, objętość oraz gęstość miękiszu chleba. Przeprowadzono także organoleptyczną ocenę jego jakości. Intensywna ochrona roślin, nawożenie azotowe 140 i 180 kg N·ha-1, zbiór ziarna w optymalnym terminie i krótkie jego przechowywanie gwarantowały pozyskanie mąki o dobrych parametrach jakościowych. Upieczony z niej chleb charakteryzował się dobrą objętością, porowatością i konsystencją miękiszu, barwą skórki, dobrym zapachem i smakiem. Pieczywo z mąki z ziarna pszenicy nawożonej 60 kg N·ha-1, po ekstensywnym zwalczaniu agrofagów i opóźnionym terminie zbioru charakteryzowało się dużą liczbą nieregularnych porów, zwartym miękiszem, mniejszą elastycznością, popękaną, zbyt ciemną i odstającą od miękiszu skórką.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies