Tytuł pozycji:
Effect of intensity of agricultural techniques and grain storage on technological quality of winter wheat. Part II. Quality traits of flour and bread
- Tytuł:
-
Effect of intensity of agricultural techniques and grain storage on technological quality of winter wheat. Part II. Quality traits of flour and bread
Wpływ intensywności agrotechniki i przechowywania ziarna na wartość technologiczną pszenicy ozimej. Cz. II. Cechy jakościowe mąki i chleba
- Autorzy:
-
Ellmann, T.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/46549.pdf
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
- Źródło:
-
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 3
1644-0625
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This article presents quality evaluation of flour and bread from winter wheat
grain cv. Bogatka, obtained from the field experiment conducted in the years 2006-2009.
Experimental factors included: plant protection (extensive, intensive), nitrogen fertilization
(60, 100, 140, 180 kg·ha-1), harvest time (optimum and delayed for 2 weeks) as well as
the grain storage time. Directly after the harvest and after a half-year storage, quality
evaluation of flour and bread baked from it was conducted. Determination included:
sedimentation index, falling number and water absorption of flour, as well as volume and
density of bread crumb. Organoleptic evaluation of its quality was also conducted.
Intensive plant protection, nitrogen fertilization of 140 and 180 kg N·ha-1, grain harvest at
optimum time and its short storage guaranteed obtaining flour of good quality parameters.
Bread baked from it was characterized by good volume, porosity and texture of crumb,
crust colour, good smell and taste. Bread baked from flour from wheat grain which was
fertilized with 60 kg N·ha-1, after extensive agrophage control and delayed harvest time,
was characterized by a large number of irregular pores, dense crumb, lower elasticity, as
well as by a crust which was cracked, too dark and coming off the crumb.
W artykule przedstawiono ocenę jakościową mąki i chleba z ziarna pszenicy
ozimej odmiany Bogatka, pozyskanego z doświadczenia polowego przeprowadzonego
w latach 2006-2009. Czynnikami doświadczalnymi były: ochrona roślin (ekstensywna,
intensywna), nawożenie azotem (60, 100, 140, 180 kg·ha-1), termin zbioru (optymalny
i opóźniony o 2 tygodnie) oraz czas przechowywania ziarna. Bezpośrednio po zbiorze
oraz po półrocznym przechowywaniu wykonano ocenę jakości mąki i upieczonego z niej
chleba. Oznaczono: wskaźnik sedymentacji, liczbę opadania i wodochłonność mąki, objętość oraz gęstość miękiszu chleba. Przeprowadzono także organoleptyczną ocenę jego
jakości. Intensywna ochrona roślin, nawożenie azotowe 140 i 180 kg N·ha-1, zbiór ziarna
w optymalnym terminie i krótkie jego przechowywanie gwarantowały pozyskanie mąki
o dobrych parametrach jakościowych. Upieczony z niej chleb charakteryzował się dobrą
objętością, porowatością i konsystencją miękiszu, barwą skórki, dobrym zapachem
i smakiem. Pieczywo z mąki z ziarna pszenicy nawożonej 60 kg N·ha-1, po ekstensywnym
zwalczaniu agrofagów i opóźnionym terminie zbioru charakteryzowało się dużą liczbą
nieregularnych porów, zwartym miękiszem, mniejszą elastycznością, popękaną, zbyt
ciemną i odstającą od miękiszu skórką.