Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Previous crop value of post-harvest residues and straw of spring wheat, field pea and their mixtures for winter triticale Part I. Weight and chemical composition of post-harvest residues and straw

Tytuł:
Previous crop value of post-harvest residues and straw of spring wheat, field pea and their mixtures for winter triticale Part I. Weight and chemical composition of post-harvest residues and straw
Wartość przedplonowa resztek pożniwnych i słomy pszenicy jarej, grochu siewnego oraz ich mieszanek dla pszenżyta ozimego Cz. I. Masa i skład chemiczny resztek pożniwnych i słomy
Autorzy:
Buraczynska, D.
Ceglarek, F.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/46486.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 2
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
An experiment was carried out in the years 2004-2007 to examine the value of post-harvest residues (including straw) of spring wheat, field pea, and spring wheat-field pea mixtures preceding winter triticale cultivation. The following parameters were determined at the first stage of the study, conducted in 2004-2006: previous crop post- -harvest residues and straw weight, winter triticale grain yield and total nitrogen content in the grain. Field pea provided least residues and straw. By contrast, the spring wheat- -field pea mixture with the 75 + 25% proportion of the respective components as well as spring wheat produced most straw. The post-harvest residues and straw of spring wheat- -field pea mixtures contained an intermediate amount of macroelements compared with their components cultivated in pure stand. Spring wheat straw accumulated less macroelements, in particular nitrogen, calcium and magnesium, compared with the straw of both field pea and spring wheat-field pea mixtures.

W doświadczeniach przeprowadzonych w latach 2004-2007 badano wartość przedplonową dla pszenżyta ozimego resztek pożniwnych oraz resztek pożniwnych łącznie ze słomą następujących roślin: pszenicy jarej, grochu siewnego i mieszanek pszenicy jarej z grochem siewnym. W pierwszym etapie badań zrealizowanych w latach 2004- -2006 określono: masę resztek pożniwnych i słomy roślin przedplonowych, zawartość oraz nagromadzenie makroskładników w biomasie. Najmniej resztek pożniwnych i słomy pozostawił groch siewny. Najwięcej słomy dostarczyła mieszanka pszenicy jarej z grochem siewnym o udziale komponentów 75 + 25% oraz pszenica jara. Resztki pożniwne i słoma mieszanek pszenicy jarej z grochem siewnym charakteryzowały się pośrednią zawartością makroskładników między ich komponentami w siewie czystym. Słoma pszenicy jarej zgromadziła mniej makroskładników, zwłaszcza azotu, wapnia i magnezu, od słomy grochu siewnego i mieszanek pszenicy jarej z grochem siewnym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies