Previous crop value of post-harvest residues and straw of spring wheat, field pea and their mixtures for winter triticale Part I. Weight and chemical composition of post-harvest residues and straw
Previous crop value of post-harvest residues and straw of spring wheat, field pea and their mixtures for winter triticale Part I. Weight and chemical composition of post-harvest residues and straw Wartość przedplonowa resztek pożniwnych i słomy pszenicy jarej, grochu siewnego oraz ich mieszanek dla pszenżyta ozimego Cz. I. Masa i skład chemiczny resztek pożniwnych i słomy
An experiment was carried out in the years 2004-2007 to examine the value of
post-harvest residues (including straw) of spring wheat, field pea, and spring wheat-field
pea mixtures preceding winter triticale cultivation. The following parameters were
determined at the first stage of the study, conducted in 2004-2006: previous crop post-
-harvest residues and straw weight, winter triticale grain yield and total nitrogen content
in the grain. Field pea provided least residues and straw. By contrast, the spring wheat-
-field pea mixture with the 75 + 25% proportion of the respective components as well as
spring wheat produced most straw. The post-harvest residues and straw of spring wheat-
-field pea mixtures contained an intermediate amount of macroelements compared with
their components cultivated in pure stand. Spring wheat straw accumulated less
macroelements, in particular nitrogen, calcium and magnesium, compared with the straw
of both field pea and spring wheat-field pea mixtures.
W doświadczeniach przeprowadzonych w latach 2004-2007 badano wartość
przedplonową dla pszenżyta ozimego resztek pożniwnych oraz resztek pożniwnych
łącznie ze słomą następujących roślin: pszenicy jarej, grochu siewnego i mieszanek pszenicy
jarej z grochem siewnym. W pierwszym etapie badań zrealizowanych w latach 2004-
-2006 określono: masę resztek pożniwnych i słomy roślin przedplonowych, zawartość oraz
nagromadzenie makroskładników w biomasie. Najmniej resztek pożniwnych i słomy pozostawił
groch siewny. Najwięcej słomy dostarczyła mieszanka pszenicy jarej z grochem
siewnym o udziale komponentów 75 + 25% oraz pszenica jara. Resztki pożniwne i słoma
mieszanek pszenicy jarej z grochem siewnym charakteryzowały się pośrednią zawartością
makroskładników między ich komponentami w siewie czystym. Słoma pszenicy jarej zgromadziła
mniej makroskładników, zwłaszcza azotu, wapnia i magnezu, od słomy grochu
siewnego i mieszanek pszenicy jarej z grochem siewnym.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00