Ocena sposobu żywienia i poziomu aktywności fizycznej osób ćwiczących we wrocławskich fitness clubach Assessment of the diet and level of physical activity in people exercising in fitness clubs in Wrocławs
Cel badań. Prawidłowy styl życia obejmuje zachowania prozdrowotne, takie jak właściwe odżywienie, odpowiednia dawka ruchu i niestosowanie używek. Zapewniają one zdrowie na długie lata życia. Celem pracy była ocena sposobu żywienia i aktywności fizycznej mężczyzn i kobiet ćwiczących we wrocławskich siłowniach i fitness clubach oraz ich wpływu na średnie wartości wybranych wskaźników antropometrycznych. Materiał i metody. Przebadano 56 mężczyzn i 51 kobiet ćwiczących we wrocławskich siłowniach i fitness clubach. Badani oceniali swój sposób żywienia i poziom aktywności fizycznej przy użyciu autorskiej ankiety. Wykonano też pomiary antropometryczne i na ich podstawie obliczono wskaźniki proporcji ciała. Grupę badawczą stanowiły głównie osoby młode, z wykształceniem wyższym, mieszkające w mieście, pracujące przeważnie umysłowo. Wyniki. Większość badanych korzystała z siłowni i fitness clubu kilka razy w tygodniu, uzupełniając to dodatkowymi aktywnościami. Mężczyźni i kobiety zazwyczaj odżywiali się właściwie, jedząc regularne, zbilansowane posiłki, unikając używek i rzadko stosując suplementy diety. Często sięgali po takie produkty jak owoce i warzywa, mięso, ryby, zaś rzadko po słodzone napoje i dania typu fast food. Wypijali również odpowiednie, zalecane dzienne ilości wody. Wnioski. W badaniach wykazano istotny wpływ niektórych czynników, np. regularności i ilości spożywanych posiłków, rodzaju produktów spożywczych czy też stosowania diet, na średnie wartości wskaźników antropometrycznych.
Background. A good lifestyle includes healthy eating habits, such as proper nutrition, adequate dosage, and no use of stimulants, which ensure long-term health. The aim of the study was to evaluate the diet and physical activity of men and women frequenting gyms and fitness clubs in Wrocław and their impact on average values of selected anthropometric indicators. Material and methods. The total of 56 men and 51 women exercising in Wroclaw gyms and fitness clubs were examined. The subjects assessed their diet and level of physical activity with the use of a questionnaire developed by the authors; anthropometric measurements were performed and body proportions were calculated. Results. Most subjects attended a gym and fitness club several times a week, supplementing this with additional activities. The research group included mainly young people with higher education, living in a city, working intellectually. Men and women usually ate proper, regular, balanced meals, avoided stimulants, and rarely used dietary supplements. They often consumed products like fruit and vegetables, meat, fish, and rarely used sweetened beverages or fast food. They also drank the recommended daily amounts of water. Conclusions. The study proved a significant effect of some factors, such as regularity and amount of food intake, type of food, and diet on mean anthropometric values.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00