Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

DECOMPOSITION AND NORMALIZATION OF ABSOLUTE DIFFERENCES, WHEN POSITIVE AND NEGATIVE VALUES ARE CONSIDERED:APPLICATIONS TO THE GINI COEFFICIENT

Tytuł:
DECOMPOSITION AND NORMALIZATION OF ABSOLUTE DIFFERENCES, WHEN POSITIVE AND NEGATIVE VALUES ARE CONSIDERED:APPLICATIONS TO THE GINI COEFFICIENT
Autorzy:
Ostasiewicz, Katarzyna
Vernizzi, Achille
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/453862.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Katedra Ekonometrii i Statystyki
Tematy:
absolute difference components
negative values
normalization of Gini based coefficients
Źródło:
Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych; 2017, 18, 3; 472-491
2082-792X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We show how the absolute differences approach is particularly effective to interpret the Gini coefficient (G) when a distribution includes both positive and negative values. Either in erasing units having negative values, or in transforming negative values into zero, a significant variability fraction can be lost. When including negative values, instead of correcting G, to maintain it lower than 1, the standard G should be kept to compare the variability among different situations; a recent normalization, Gp, can be associated to G, to evaluate the variability percentage inside each situation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies