Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

PROBLEM BANKRUCTWA W SPÓŁKACH SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA WGPW

Tytuł:
PROBLEM BANKRUCTWA W SPÓŁKACH SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA WGPW
THE BANKRUPTCY PROBLEM IN FOOD COMPANIES ON WSE
Autorzy:
Tarczyńska-Łuniewska, Małgorzata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/453362.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Katedra Ekonometrii i Statystyki
Tematy:
sektor spożywczy
siła fundamentalna
wskaźnik siły fundamentalnej
zagrożenie upadłością
food sector
fundamental strength
fundamental power index
threat of bankruptcy
Źródło:
Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych; 2017, 18, 2; 324-334
2082-792X
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Globalny kryzys gospodarczy, który rozpoczął się w 2007 roku dotknął wszystkie obszary życia społecznego i gospodarczego. W przypadku przedsiębiorstw efekty kryzysu najszybciej widać w ich kondycji ekonomiczno-finansowej. Kondycja ekonomiczno-finansowa jest przy tym traktowana jako pochodna funkcjonowania przedsiębiorstwa w gospodarce. Celem artykułu jest zbadanie zjawiska bankructwa i zagrożenia upadłością spółek giełdowych sektora spożywczego w latach 2007-2014. W badaniu wykorzystano dane ekonomiczno-finansowe dla analizowanych podmiotów z Notoria Serwis 2015 Analizę problemu przeprowadzono wykorzystując wskaźnik siły fundamentalnej. Syntetyczną analizę i ocenę uzupełniono informacjami dotyczącymi upadłości i bankructw przedsiębiorstw w Polsce. W tym zakresie wykorzystane m.in. dane z Urzędu Statystycznego.

The global economic crisis that began in 2007 affected all areas of social and economic life. In the case of entities the effects of the crisis soon be seen in their economic and financial standing. Economic and financial standing is thereby treated as a derivative of operation companies in the economy. The aim of the paper is to examine the phenomenon of bankruptcy and the threat of bankruptcy listed food companies. The analysis refers to the years 2007-2014. The study used economic and financial data for the analyzed entities Notoria Service 2015. The analysis of the problem was carried out using the fundamental power index. Synthetic analysis and evaluation was supplemented with information on bankruptcy in Poland. In this regard was used data from the Statistical Office.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies