Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

APPLICATION OF L-MOMENTS IN HOMOGENEITY EXAMINATION FOR GROUPS OF PRODUCTION COMPANIES DISTINGUISHED BY DEA

Tytuł:
APPLICATION OF L-MOMENTS IN HOMOGENEITY EXAMINATION FOR GROUPS OF PRODUCTION COMPANIES DISTINGUISHED BY DEA
Autorzy:
Karwański, Marek
Grzybowska, Urszula
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/452848.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Katedra Ekonometrii i Statystyki
Tematy:
DEA
clusters
homogeneity
Hosking-Wallis test
Źródło:
Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych; 2017, 18, 3; 463-471
2082-792X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In financial analysis rating systems can be applied to divide firms into homogeneous groups. One of these methods is provided by DEA. The method is based on the efficiency optimization for firms described by the set of financial indicators. An important issue is not only estimation of efficiency but also homogeneity of given groups. Within the Hosking-Wallis test one compares variability calculated with respect to L-moments with expected variability for homogeneous groups.The aim of our research was to apply the Hosking-Wallis test to investigate the homogeneity of DEA groups of companies. In the paper we present the results of our research for a set of Polish production companies listed on Warsaw Stock Exchange.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies