Evaluation of an impact of mixtures containing brewers yeast Saccharomyces cerevisiae on post-slaughter quality of broiler chickens Ocena wpływu mieszanek z udziałem drożdży Saccharomyces cerevisiae na wartość poubojową kurcząt brojlerów
The study assessed an influence of broiler chicken feeding mixtures characterized by
a different share of brewer’s yeast on post-slaughter effects of birds and the quality of their meat.
It was found that the control group chickens and the birds fed mixtures in which 11 and 18% soybean
protein was replaced with yeast protein obtained better slaughter performance, better musculature,
and lower carcass fatness than the birds which was receipting mixtures with more yeast.
An introduction of yeast in mixtures increased the crude fat content in both breast and thigh muscles.
An application of mixtures with a higher share of yeast protein unfavourably influenced the
composition of fatty acids of meat lipid fraction, mainly the amount of PUFA. Mixtures including
brewer’s yeast beneficially influenced the flavour attributes of red and white meat.
W badaniach oceniono wpływ żywienia kurcząt brojlerów mieszankami z różnym
udziałem drożdży piwowarskich na efekty poubojowe ptaków i jakość mięsa. Stwierdzono, że
kurczęta grupy kontrolnej i żywione mieszankami, w których 11 i 18% białka soi zastąpiono białkiem
drożdży, uzyskały najlepszą wydajność rzeźną, lepsze umięśnienie i mniejsze otłuszczenie
w porównaniu z ptakami otrzymującymi mieszanki z większą ilością drożdży. Wprowadzenie
drożdży do mieszanek zwiększyło zawartość tłuszczu surowego zarówno w mięśniach piersiowych,
jak i udowych. Zastosowanie mieszanek z większym udziałem białka drożdży
wpłynęło niekorzystnie na ilość kwasów tłuszczowych frakcji lipidowej mięsa, głównie na ilość PUFA. Mieszanki z udziałem drożdży piwowarskich miały pozytywny wpływ na walory
smakowe mięsa białego i czerwonego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00