Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of CYP19 SNPs on milk production traits of Jersey cows

Tytuł:
Effect of CYP19 SNPs on milk production traits of Jersey cows
Wpływ SNP w genie CYP19 na cechy użytkowości mlecznej krów jersey
Autorzy:
Kowalewska-Luczak, I.
Michniewicz, E.
Kulig, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/45215.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica; 2013, 12, 1
1644-0714
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to examine the relationship between genotype two SNPs located in the promoter region of CYP19 gene and milk production traits. The study included 181 Jersey cows. The genotypes were identified by the PCRRFLP method. The frequencies of the most common alleles were as follows: A – 0.98 (CYP19/PvuII) and A – 0.94 (CYP19/Cfr13I). The results showed that there were no statistically significant associations between the individual genotypes of both SNPs and milk traits; however, the animals with heterozygous genotypes achieved the lowest milk yield and the highest protein and fat content in milk.

Celem pracy było zbadanie zależności między poszczególnymi genotypami dwóch SNPs zlokalizowanych w regionie promotorowym genu CYP19 a cechami użytkowości mlecznej. Badaniami objęto 181 krów rasy jersey. Genotypy poszczególnych osobników oznaczano za pomocą metody PCR-RFLP. Frekwencje alleli występujących z najwyższą częstością były następujące: 0,98 (CYP19/PvuII) i 0,94 (CYP19/Cfr13I). Statystyczna analiza wyników badań nie wykazała istotnych zależności między poszczególnymi genotypami w odniesieniu do obydwu analizowanych SNP i cech użytkowości mlecznej. Jednak w przypadku zwierząt o heterozygotycznych genotypach wykazano, że osiągały niższą wydajność mleka oraz cechowały się wyższą zawartością białka i tłuszczu w mleku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies