Społeczne funkcje jedzenia w dużym wielokulturowym mieście na przykładzie fanów jedzenia i gotowania. Perspektywy teoretyczne Social functions of food in a large multicultural city on the example of foodies culture. Theoretical perspectives
This article discusses several theoretical perspectives that can be analyzed in the
urban culture of foodies and cooking fans. These are approaches that treat food as
communication, primarily communication of status and class position within the
difficult-to-grasp stratification of postmodern societies (Bourdieu, Johnson, and
Bauman). The second perspective is the analysis of food-related activities as work
and knowledge that make up the postmodern identity (Solier).
Artykuł omawia kilka perspektyw teoretycznych, w ramach których może być
analizowana miejska kultura fanów jedzenia i gotowania (ang. foodies). Są to przede
wszystkim podejścia traktujące jedzenie jako komunikację, głównie komunikację
statusu i pozycji klasowej w ramach trudno uchwytnej stratyfikacji społeczeństw
ponowoczesnych (Bourdieu, Johnson i Bauman). Drugą perspektywą jest analiza
aktywności związanych z jedzeniem jako pracy i wiedzy tworzących ponowoczesną
tożsamość (Solier).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00