Meat quality of quail fed with feedstuff containing Nigella sativa seeds Kształtowanie się cech jakościowych mięsa przepiórek żywionych paszą z udziałem nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.)
The research was carried out on female Pharaoh quails from the 7th to
20th weeks of life, divided into 3 nutrition groups. Group I (control) received standard
feedstuff for adult birds. Group II received feedstuff with 3% supplementation of
Nigella sativa seed, and group III with 5% supplementation. All the feedstuffs used
in the experiment were isoprotein and isoenergetic. After the completed experiment
12 females were randomly selected from each group and slaughtered. In the isolated
breast and leg muscles the following characteristics were determined: water holding
capacity, drip loss, colour, basic chemical composition, fatty acid composition, and
sensory attractiveness of meat and broth. The obtained results showed no effect of
the supplementation on the basic chemical composition of breast and leg meat, or the
content of fatty acids. We observed a favourable effect of 5% supplementation on the
colour of meat. We observed a deterioration in the tastiness of the cooked breast muscles
and broth made from these muscles. Meat of quails receiving the lower 3% doses
of supplementation was more tender.
Badania przeprowadzono na przepiórkach samicach rasy Faraon w okresie od 7. do 20. tygodnia życia podzielonych na trzy grupy żywieniowe: grupę I (grupa kontrolna) otrzymującą paszę standardową przeznaczoną dla dorosłych ptaków, w grupie II mieszanka paszowa zawierała 3% i w grupie III zawierała 5% nasion czarnuszki siewnej. Wszystkie mieszanki paszowe użyte w doświadczeniu były izobiałkowe i izoenergetyczne. Po zakończonym doświadczeniu wybrano po 12 samic z każdej grupy
i poddano ubojowi. W wydzielonych mięśniach piersiowych i nóg określano wodo- chłonność, wyciek termiczny, barwę, podstawowy skład chemiczny, skład kwasów tłuszczowych i atrakcyjność sensoryczną mięśni oraz bulionu. Na podstawie przeprowadzonych badań nie stwierdzono wpływu podanych nasion w paszy na podstawowy skład chemiczny mięśni piersiowych i nóg oraz zawartość kwasów tłuszczowych. Zanotowano korzystny wpływ dodatku 5% czarnuszki na barwę mięsa. Stwierdzono pogorszenie smakowitości gotowanych mięśni piersiowych i bulionu z tych mięśni, natomiast lepszą kruchość mięśni piersiowych odnotowano u ptaków otrzymujących mniejsze dawki nasion czarnuszki.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00