Growing interest in fancy hen breeding motivates people undertake more
research into assessment of their production traits. The purpose of this research is to
assess the quality of eggs and results of hatch of three hen breeds: partridge italian,
silver brahma, and salmon faverolle. Eggs were assessed in three periods of laying.
Hatching was carried out with the use of eggs from the period of production peak.
The qualities of eggs changed according to the period of the production. The biggest
differences were found in terms of the color and height of yolk, the weight of albumen
and yolk and the eggshell thickness. Among the considered breeds of hens were
found statistically significant differences for the egg shape index and the albumen and
shell weight. Eggs of italian partridge were characterized by the highest statistically
significant weight of albumen and index of shape (35.99 g and 75.58%), whereas the
smallest were observed for brahms (33.33 g and 72.21%). Fertilization of italian hen
eggs was 97.8% and of feverolle 100%. Also a high percentage share of healthy hatched
chickens from fertilized and set eggs was observed. In case of brahma breed there
were no fertilized eggs found.
Coraz większe zainteresowanie chowem kur ras amatorskich skłania
do prowadzenia badań z zakresu oceny ich cech użytkowych. Celem badań była ocena
jakości jaj i wyników lęgu trzech ras kur: włoszki kuropatwianej, brahmy srebrzystej i faverolli łososiowej. Jaja poddano ocenie w trzech terminach nieśności. Lęgi przeprowadzono
na jajach pochodzących ze szczytu produkcji. Cechy jakości jaj zmieniały
się w zależności od terminu nieśności. Największe różnice zaobserwowano w przypadku
barwy i wysokości żółtka, masy białka i zółtka oraz grubości skorupy. Między
badanymi rasami stwierdzono statystycznie istotne różnice dla indeksu kształtu jaja
oraz masy białka i skorupy. Największą statystycznie istotną masą białka i indeksem
kształtu cechowały się jaja włoszek (35,99 g i 75,58%), a najmniejszą brahm (33,33 g
i 72,21%). Zapłodnienie jaj kur włoszek wynosiło 97,8%, a kur faverolli 100%. Stwierdzono
także duży procentowy udział piskląt zdrowych z jaj zapłodnionych i nałożonych.
W przypadku kur rasy brahma nie stwierdzono zapłodnionych jaj.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00