The aim of this study was to estimate the relations between the CRH-A145G polymorphism
and milk production traits (yields of milk, protein, and fat, as well as protein and fat
content) in 176 Jersey cows. The genotype and allele frequencies were estimated and they were
as follows: AG – 0.31; GG – 0.69; A – 0.16; G – 0.84. Statistical analysis revealed that studied
polymorphism significantly affected the fat yield, fat content (P≤0.05) and protein content in
milk (P≤0.05). The results indicate that selection for the CRH-A145G AG animals might contribute
to increase the value of these traits in Jersey cattle. However, further studies are necessary
to verify the results of our study.
Celem badań było oszacowanie zależności między polimorfizmem CRH-A145G
a cechami użytkowości mlecznej (wydajnością mleka, tłuszczu i białka oraz zawartością tłuszczu
i białka w mleku) bydła. Badania przeprowadzono na stadzie 176 krów rasy jersey. Oszacowano
częstość występowania genotypów i alleli, które wynosiły: AA – 0,00; AG – 0,31;
GG – 0,69; A – 0,16; G – 0,84.Analiza statystyczna wykazała, że badany polimorfizm wpływał
istotnie na wydajność tłuszczu i zawartość tłuszczu (P≤0,01) oraz na zawartość białka w mleku
(P≤0,05).Wyniki wskazują, że uwzględnienie w selekcji osobników z genotypem CRH-A145G
AG mogłoby przyczynić się do zwiększenia wartości powyższych cech u bydła rasy jersey. Wymagane
jest jednak kontynuowanie badań aby móc zweryfikować uzyskane wyniki.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00