The study was conducted on female Pharaoh quails aged from 7 to 20 weeks,
divided into 3 dietary groups. The control group received standard feed for adult
birds, whereas group I received feed containing 4% flax seed and group II received
feed containing 7% flax seed. All feedstuffs used in the experiment were isoprotein
based and isoenergetic. After the feeding period, 12 females were selected from each
group and slaughtered. Separated breast and leg muscles were assayed in terms of
water holding capacity, thermal drip, colour, basic chemical composition, fatty acid
composition and sensory appeal. Based on the survey, it was ascertained that the feeds
containing 4% and 7% flax seed had no effect on the chemical composition and physical
properties of the quail breast muscles, while the leg muscles had lower dry matter
content, total protein and fat. Sensory evaluation showed possible deviations of taste
and smell of the meat and broth from quails receiving flax seeds. The use of 7% flax
seed in feed resulted in significantly less fatty acids: C14 : 0, C16 : 0, C17 : 0, C18 : 0,
and more unsaturated fatty acids: C16 : 1c, C18 : 1 n–9c, C18 : 3 n–3, C20 : 3 n–6,
C22 : 5 n–6.
Badania przeprowadzono na przepiórkach samicach rasy Faraon w wieku od 7. do 20. tygodnia życia podzielonych na trzy grupy żywieniowe; grupę kontrolną otrzymującą paszę standardową przeznaczoną dla dorosłych ptaków, grupę i otrzymującą paszę zawierającą 4% nasion lnu i grupę II, w której mieszanka paszowa zawierała 7% nasion lnu. Wszystkie mieszanki paszowe użyte w doświadczeniu były izobiałkowe i izoenergetyczne. Po zakończonym doświadczeniu wybrano po 12 samic z każdej grupy i poddano ubojowi. W wydzielonych mięśniach piersiowych i nóg określano: wodochłonność, wyciek termiczny, barwę, podstawowy skład chemiczny, skład kwasów tłuszczowych i ocenę sensoryczną. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że podanie przepiórkom paszy zawierającej nasiona lnu w ilości 4% i 7% nie miało wpływu na skład chemiczny i cechy fizykochemiczne mięśni piersiowych. W mięśniach nóg zaobserwowano niższą zawartość suchej masy, białka ogólnego i tłuszczu. Ocena sensoryczna wykazała, że w mięsie i bulionie pochodzących od ptaków otrzymujących nasiona lnu mogą pojawić się odchylenia smaku i zapachu. Istotnie mniej kwasów tłuszczowych nasyconych: 04 : O, Cl6 :0, C17 : O, 08 : O i więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych: 06 : lc, 08 :1 n-9c, 08:3 n-3, C20 : 3 n-6 oraz C22 : 5 n-6 uzyskano przy zastosowaniu 7% nasion lnu w mieszance paszowej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00