Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The correlations between milk yield of goats and some milk nutrient content during a 3- and 5-month lactation and a full lactation

Tytuł:
The correlations between milk yield of goats and some milk nutrient content during a 3- and 5-month lactation and a full lactation
Współzależności między wydajnością mleczną kóz i zawartością niektórych składników mleka za okres trzech i pięciu miesięcy laktacji a pełną laktacją
Autorzy:
Bernacka, H.
Mistrzak, M.
Kasperska, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/44814.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
correlation
milk yield
goat
milk
nutrient content
3-month lactation
5-month lactation
full lactation
lactation
breeding programme
lactation month
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica; 2011, 10, 3
1644-0714
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Atotal of 203White Improved goats from a farm in Rożnów (Kujawsko-Pomorskie province) were investigated in 2007–2009. The study attempted to simplify the current goat milk recording scheme and make it more accurate by shortening of the evaluation time and finding optimumlactationmonths for recording. In order to reach this aim, coefficients of phenotypic correlation were calculated using the multiple regression method between the yield and basic composition of milk over a 90- and/or 150-day lactation and the same traits for a full lactation taking into account the lactation number. The lactation length inWhite Improved goats varied according to the lactation from 228 days (1st lactation) to 303 days (3rd lactation), with the daily milk yield from1.90 kg to 2.60 kg. and the fat content of 3.10–3.30%and protein content of 2.80–2.90%. High and significant coefficients of phenotypic correlation between milk yield and composition over the 90- and 150-day lactation and the same traits over a whole lactation prove that every variant of the shortened recording may serve as a basis for the evaluation of goats before the lactation ends. Slightly higher coefficients of correlation (mostly above 0.900) found for the 5-month compared to the 3-month recording show that the evaluation encompassing four controlmilkings over a whole lactation ismore accurate. However, the 3-month recording during summer months is economically more beneficial. Shortening the frequency of controlmilkings followed by the reduction of costs will enable a greater number of goat herds to be recorded, which is of considerable importance to the efficiency of the breeding programme.

Badania przeprowadzono na 203 kozach rasy białej uszlachetnionej z gospodarstwa w Rożnowie w woj. kujawsko-pomorskim, użytkowanych w latach 2007–2009. W badaniach podjęto próbę zwiększenia dokładności i uproszczenia dotychczas stosowanej oceny użytkowości mlecznej kóz, przez skrócenie okresu jej trwania i wyszukanie reprezentatywnych miesięcy laktacji do oceny. W tym celu wyliczono metodą regresji wielokrotnej współczynniki korelacji fenotypowej między wydajnością i podstawowym składem mleka za 90 i/lub 150 dni laktacji, a tymi samymi cechami za daną pełną laktację, uwzględniając kolejne laktacje kóz. Długość laktacji u kóz rasy białej uszlachetnionej wynosiła w zależności od kolejnej laktacji od 228 dni (I laktacja) do 303 dni (III), o dziennej wydajności mlecznej odpowiednio od 1,90 kg do 2,60 kg i zawartości tłuszczu w granicach 3,10–3,30%, białka 2,80–2,90%. Wysokie i istotne statystycznie wartości współczynników korelacji fenotypowej między wydajnością mleka i jego składem za 90 i 150 dni laktacji a tymi cechami za pełną laktację dowodzą, że każdy wariant skróconej kontroli może być podstawą oceny kóz przed zakończeniem laktacji. Nieco wyższe współczynniki korelacji (w większości powyżej 0,900) stwierdzone dla pięciokrotnej niż trzymiesięcznej kontroli wskazują na większą dokładność oceny obejmującej pięć próbnych udojów w ciągu całej laktacji. Jednak ze względów ekonomicznych korzystniejsza jest kontrola trzymiesięczna obejmująca miesiące żywienia letniego. Skrócenie częstotliwości próbnych udojów i wynikające stąd obniżenie kosztów pozwoli objąć kontrolą większą liczbę stad kóz, co może mieć znaczenie dla efektywności programu hodowlanego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies