Ocenę wylęgowości przeprowadzono na 133 jajach strusich, które w zależności
od masy podzielono na 3 grupy: I – jaja o masie od 1300 do 1450 g, II – jaja o masie od 1451 do
1600 g, III – jaja o masie od 1601 do 1750 g. Największy odsetek zarodków zamarłych (30%)
stwierdzono w grupie I, natomiast w pozostałych dwóch wskaźnik ten był mniejszy, odpowiednio
o 22,6 i 12,4%. Najwyższe wskaźniki wylęgowości zarówno z jaj nałożonych, jak i zapłodnionych
stwierdzono w grupie II, odpowiednio 66,6 i 88,8%. Optimum masy strusich jaj
wylęgowych winno mieścić się w przedziale 1451–1600 g.
Hatchability evaluation was performed on 133 ostrich eggs which, according to their
weight, were divided into 3 groups: group I – with eggs weighing 1300 to 1450 g, group II – with
eggs weighing 1451 to 1600 g, and group III – with eggs weighing 1601 to 1750 g. The largest
percentage of dead embryos (30%) was found in group I, whereas this rate in two other ones was
smaller by 22.6 and 12.4%, respectively. Largest hatchability rates both from set and ferilised
eggs were found in group II, i.e. 66.6 and 88.8%, respectively. The optimum of ostrich egg
weight should be within the range of 1451–1600 g.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00