Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Lactation extension with regard to milk, fat and protein yield in Polish Holstein-Friesian cows of Black-and-White variety

Tytuł:
Lactation extension with regard to milk, fat and protein yield in Polish Holstein-Friesian cows of Black-and-White variety
Przedłużanie laktacji a wydajność mleka, tłuszczu i białka u krów PHF odmiany CB
Autorzy:
Janus, E.
Borkowska, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/44767.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
lactation extension
milk
fat
protein
yield
Polish Holstein-Friesian breed
cow
Black-and-White breed
productivity
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica; 2011, 10, 1
1644-0714
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the paper the influence of daily milk yield in peak lactation, milk yield during 305 days after calving and number of cows’ calving on frequency of lactations longer than 305-day standard were analyzed. It was also estimated the influence of extended lactation on milk yield and milk composition. The research were carried out in a herd including 220 Polish Holstein-Friesian cows of Black-And-White variety. The animals were housed in a loose barn and were fed a balanced TMR. The research included 384 lactations, which were longer at least 1 day than 305-day standard, and were selected out from 488 complete lactations. It was found that frequency of extended lactations was 78.7%, and moreover the most frequently (25.0%) the period of extension lasted up to 30 days. During extension period milk production was higher by 2.5–43.0% in compare to milk yield in standard lactation. Lactation extending was slightly connected with milk yield per 1 day of complete lactation. Values of this trait were highest in the case of lactation extended maximally by 60 days.

W pracy analizowano wpływ dobowej wydajności mleka w szczycie laktacji, produkcyjności za 305 dni od porodu oraz kolejności wycieleń krów na częstotliwość występowania laktacji przedłużonych ponad standard. Oceniono także wpływ przedłużenia laktacji na wydajność mleka i jego skład chemiczny. Badania przeprowadzono w stadzie liczącym 220 krów phf cb. Zwierzęta utrzymywano w oborach wolnostanowiskowych i żywiono mieszankami pełnoporcjowymi TMR. Badaniami objęto 384 laktacje, wybrane spośród 488, dłuższe przynajmniej o 1 dzień od 305-dniowego standardu. Stwierdzono, że przedłużanie laktacji ponad standard dotyczyło 78,7% analizowanych przypadków, przy czym najczęściej (25,0%) okres wydłużenia wynosił do 30 dni. Na wydłużenie laktacji w największym stopniu wpływała wydajność krów w laktacji standardowej. W okresie przedłużonych laktacji krowy produkowały o 2,5–43,0%mleka więcej w stosunku do laktacji standardowej. Wydłużenie laktacji w nieznacznym stopniu związane było z wydajnością mleka przeliczoną na 1 dzień pełnej laktacji. Wartości tej cechy najwyższe były przy przedłużaniu laktacji maksymalnie o 60 dni.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies