Lactation extension with regard to milk, fat and protein yield in Polish Holstein-Friesian cows of Black-and-White variety Przedłużanie laktacji a wydajność mleka, tłuszczu i białka u krów PHF odmiany CB
In the paper the influence of daily milk yield in peak lactation, milk yield during
305 days after calving and number of cows’ calving on frequency of lactations longer than
305-day standard were analyzed. It was also estimated the influence of extended lactation on
milk yield and milk composition. The research were carried out in a herd including 220 Polish
Holstein-Friesian cows of Black-And-White variety. The animals were housed in a loose barn
and were fed a balanced TMR. The research included 384 lactations, which were longer at least
1 day than 305-day standard, and were selected out from 488 complete lactations. It was found
that frequency of extended lactations was 78.7%, and moreover the most frequently (25.0%) the
period of extension lasted up to 30 days. During extension period milk production was higher
by 2.5–43.0% in compare to milk yield in standard lactation. Lactation extending was slightly
connected with milk yield per 1 day of complete lactation. Values of this trait were highest in the
case of lactation extended maximally by 60 days.
W pracy analizowano wpływ dobowej wydajności mleka w szczycie laktacji, produkcyjności
za 305 dni od porodu oraz kolejności wycieleń krów na częstotliwość występowania
laktacji przedłużonych ponad standard. Oceniono także wpływ przedłużenia laktacji na
wydajność mleka i jego skład chemiczny. Badania przeprowadzono w stadzie liczącym
220 krów phf cb. Zwierzęta utrzymywano w oborach wolnostanowiskowych i żywiono mieszankami
pełnoporcjowymi TMR. Badaniami objęto 384 laktacje, wybrane spośród 488, dłuższe
przynajmniej o 1 dzień od 305-dniowego standardu. Stwierdzono, że przedłużanie laktacji
ponad standard dotyczyło 78,7% analizowanych przypadków, przy czym najczęściej (25,0%)
okres wydłużenia wynosił do 30 dni. Na wydłużenie laktacji w największym stopniu wpływała
wydajność krów w laktacji standardowej. W okresie przedłużonych laktacji krowy produkowały
o 2,5–43,0%mleka więcej w stosunku do laktacji standardowej. Wydłużenie laktacji w nieznacznym
stopniu związane było z wydajnością mleka przeliczoną na 1 dzień pełnej laktacji.
Wartości tej cechy najwyższe były przy przedłużaniu laktacji maksymalnie o 60 dni.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00