Wplyw wybranych czynnikow na udzial prob mleka o okreslonej zawartosci bialka i mocznika Effect of some factors on the proportion of milk samples with specific protein and urea content
Na podstawie wyników z 369 060 próbnych dojów 22 997 krów rasy polskiej holsztyńsko-
fryzyjskiej odmiany czarno-białej, będących pod oceną użytkowości mlecznej na Pomorzu
i Kujawach, wycielonych po raz pierwszy w 2000 i 2001 roku i użytkowanych do 2008
roku analizowano wpływ miesiąca laktacji, wydajności dobowej, wielkości stada oraz pory roku
na udział prób mleka o określonej zawartości białka i mocznika. W obliczeniach statystycznych
wykorzystano procedury FREQ z pakietu SAS. Wykazano potwierdzony statystycznie wpływ
wszystkich uwzględnionych czynników na udział prób mleka o określonej zawartości białka
i mocznika. Zbyt mały udział prób mleka świadczących o zbilansowaniu energii i białka w dawkach
pokarmowych (szczególnie w odniesieniu do krów będących w drugim miesiącu laktacji
(6,6%), w okresie zimy (12,7%) i w stadach o obsadzie do 50 krów (około 14%) a także fakt, że
spośród prób mleka z drugiego miesiąca laktacji prawie 85% wskazuje na większy lub mniejszy
niedobór energii w dawce skłania do zwrócenia uwagi na konieczność częstszego wykorzystywania
wyników oceny użytkowości mlecznej do korygowania dawek pokarmowych.
Data on 369 060 test-day yields of 22 997 Polish Black-and-White Holstein-Friesian
cows were used to analyse the effect of lactation month, daily milk yield, herd size and season
of the year on the proportion of milk samples with specific protein and urea content. The cows
were milk recorded in the Pomerania and Kujavia regions, first calved in 2000 and 2001 and
were used until 2008. Statistical calculations were made using the FREQ procedure of SAS.All
of the factors analysed had a significant effect on the proportion of milk samples with specific
protein and urea content. Too small a proportion of milk samples indicating the balancing of
energy and protein in the rations, especially with regard to cows at 2 months of lactation (6.6%),
during winter (12.7%) and in herds with up to 50 cows (about 14%), as well as the fact that almost
85% of the samples from the second month of lactation show different degrees of energy
deficit in the ration leads us to recognize the need for more frequent use of milk recording results
to adjust the rations.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00