Porownanie skladu chemicznego ziarna roznych odmian kukurydzy okreslanego metodami analitycznymi i z wykorzystaniem spektroskopii odbiciowej w bliskiej podczerwieni [NIRS]
Porownanie skladu chemicznego ziarna roznych odmian kukurydzy okreslanego metodami analitycznymi i z wykorzystaniem spektroskopii odbiciowej w bliskiej podczerwieni [NIRS] Comparison of nutritive value of different varietes of maize grain defined by standard analytical method and using of near infrared reflectance spectroscopy [NIRS] technique
Ocenie poddano ziarno 43 odmian kukurydzy: 7 wczesnych (FAO 200-210) – grupa I,
26 średnio-wczesnych (FAO 220-240) – grupa II i 10 średnio-późnych (FAO 245-280) – grupa III,
uprawianych w ujednoliconych warunkach glebowych i agrotechnicznych. Zbioru kukurydzy
dokonano w 169. dniu wegetacji, w fazie pełnej dojrzałości ziarna, Porównano wyniki składu
chemicznego ziarna kukurydzy określonego laboratoryjnie (metodami referencyjnymi) z wynikami
uzyskanymi za pomocą analizy spektroskopowej (NIRS). Istotność różnic między poziomami
poszczególnych składników w próbkach w zależności od metody badania (laboratoryjne
i NIRS) oraz odmiany ziarna testowano, wykorzystując dwuczynnikową analizę wariancji. Odnotowano
wysoką zależność pomiędzy wartościami białka ogólnego i tłuszczu surowego badanych
rożnymi metodami. Obliczona zawartość związków bezazotowych wyciągowych również
wykazywała wysoką zależność pomiędzy użytymi metodami szacowania. Zależność między poziomami
włókna surowego, analizowanymi standardowo i spektrofotometrycznie, była wysoko
istotnie ujemna. Stwierdzono, że istnieje możliwość stosowania spektroskopii odbiciowej w bliskiej
podczerwieni do szybkiego oznaczania zawartości białka ogólnego, tłuszczu surowego
i włókna surowego w ziarnie kukurydzy. Niskie wartości współczynników korelacji potwierdzają
duże różnice w zawartość suchej masy i popiołu surowego, szacowanych metodami laboratoryjnymi
i metodą NIRS. Potencjalne wykorzystanie techniki NIRS dla tych składników
byłoby możliwe po określeniu równań uwzględniających poprawki.
Forty three varieties of maize grain were evaluated: 7 early (FAO 200-210), 26 middle
early (FAO 220-240) and 10 middle late varieties (FAO 245-280), cultivated at the same
soil and agronomic conditions. Corn was made in 169 day growing season, at full maturity of
grain. Compared results of the chemical composition of maize grain standard laboratory methods
(reference methods) with the results obtained by spectroscopic analysis (NIRS). The significance
of differences between the levels of individual components in the samples depending
on the method of testing (laboratory and NIRS) and varieties of grain were tested using two-way
analysis of variance. There has been a high correlation between the values of crude protein and
crude fat studied by various methods. Calculated nitrogen-free extract the contents of the compounds
also showed a high correlation between those used methods of estimation. The relationship
between the levels of crude fiber, and analyzed spectrophotometrically standard was
highly significantly negative. It was found that there is a possibility of using reflectance spectroscopy
in the NIR (NIRS) for rapid determination of crude protein, crude fat, crude fiber and also calculated nitrogen-free extract in maize grain. Low values of correlation coefficients confirms
the large differences in dry matter and crude ash estimated by laboratory methods and
NIRS. Potential use of NIRS technology for these components would be possible after the determination
of equations taking into account the amendment.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00