Wykorzystanie analizy dyskryminacyjnej w ocenie ryzyka upadłości przedsiębiorstw przemysłu mięsnego Use of discriminant analysis in estimating the risk of bankruptcy of meat industry enterprises
Celem artykułu jest ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej i zagrożenia upadłością
przedsiębiorstw przemysłu mięsnego z wykorzystaniem analizy dyskryminacyjnej.
W artykule omówiono sytuację finansową branży mięsnej, a następnie zweryfikowano
skuteczność wybranych polskich modeli dyskryminacyjnych w prognozowaniu zagrożenia
upadłością przedsiębiorstw przemysłu mięsnego. Z badań wynika, że zbudowane
dotychczas modele dyskryminacyjne dla przedsiębiorstw przemysłu mięsnego działających
w warunkach polskiej gospodarki w sposób niezadawalający klasyfikują badane
przedsiębiorstwa na grupę podmiotów działających i upadłych. Podjęto także próbę budowy
modelu dyskryminacyjnego oceny ryzyka upadłości przedsiębiorstw stricte dla
przemysłu mięsnego.
The article presents the financial situation and risk of bankruptcy enterprises
in the meat industry. To assess the risk of bankruptcy meat industry companies discriminatory
models analysis was applied. Studies have shown that not all of the selected Polish
discriminatory models effectively indicate companies bankruptcy in meat industry. Therefore
a model was built to assess the risk of bankruptcy for those companies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00