Ilość i jakość spożywanych produktów ma bezpośredni
wpływ na zdrowie człowieka. Obecnie obserwuje się
znaczny wzrost częstotliwości spożycia żywności typu fast
food. Celem pracy była ocena sposobu żywienia wybranej
grupy pracowników restauracji szybkiej obsługi, którzy na co
dzień mają ułatwiony dostęp do żywności fast food. Badanie
przeprowadzono na przełomie 2014 i 2015 roku wśród celowo
dobranych 270 pracowników restauracji sieci McDonald’s
w Warszawie. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz.
Do opracowania wyników wykorzystano program
Statistica, obliczono współczynnik korelacji, przyjmując poziom
istotności p < 0,05. Z przeprowadzonego badania wynika,
że pracownicy popełniali wiele błędów żywieniowych,
w tym mieli za długie przerwy między posiłkami oraz często
spożywali produkty fast food. Dodatkowo zaobserwowano,
że dłuższy staż pracy miał wpływ na preferencje żywieniowe
– osoby te charakteryzowały się częstszym spożyciem produktów
zakupionych w McDonald’s. Stwierdzono, że miejsce
pracy było czynnikiem determinującym wybory żywieniowe.
Badani, którzy posiadali dłuższy staż pracy w McDonald’s,
deklarowali częstsze spożycie produktów zakupionych podczas
pracy i korzystali z usług restauracji McDonald’s. Mimo
że blisko połowa ankietowanych była świadoma negatywnych
skutków zdrowotnych spożywania produktów fast food,
nie ograniczała ich konsumpcji. Istotna wydaje się edukacja
badanej grupy dotycząca prawidłowego żywienia.
Both the amount and the quality of consumed food have a direct impact on health. There has been a noticeable
increase in frequency of fast food consumption. The aim of the paper was to assess the food habits in a selected group of quick
service restaurant employees, who have easy access to fast food. The survey was conducted at the end of 2014/beginning 2015
among 270 purposively selected McDonald’s Warsaw restaurant employees. An original survey questionnaire was employed.
Statistica software was used to process the data; correlation coefficient was calculated taking p < 0.5 as the level of statistical
significance. The survey points to many nutritional errors committed by the employees, including too long intervals between
meals and frequent fast food consumption. Additionally, it was observed that seniority played a role in food preferences: the
longer the employee’s length of service, the more often would they consume McDonald’s-bought products. It was determined
that place of employment was a determining factor in food choices. The respondents with longer seniority reported more frequent
consumption of products bought during work hours and use of McDonald’s restaurants in general. Although almost half
of the respondents were aware of the negative health eff ects of fast food, they did not limit its consumption. It appears essential
to introduce health education for the surveyed group.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00