Pro-ecological activities of dairy firms in Wielkopolska as a factor of their competitive position Dzialalnosc prosrodowiskowa przedsiebiorstw mleczarskich w Wielkopolsce czynnikiem ksztaltujacym ich konkurencyjnosc
Dairy firms generate a considerable amount of pollution in course of production,
negatively influencing the state of natural environment. According to the EU ecological
policy, all economic sectors must comply with the principle of sustainable development,
which makes environmental targets equal to the economic ones. Pro-ecological
activities of dairy firms are to ensure, first of all, implementing the assumptions of ecological
policy, however, they can also become a factor favourably influencing their competitive
position.
Działalność przedsiębiorstw mleczarskich jest związana z dużą ingerencją
w środowisko naturalne. Udział tych firm w gospodarce narodowej jest znaczący i dlatego
wprowadzanie zmian prośrodowiskowych w ich przypadku jest bardzo ważne, aby realizować
zasady zrównoważonego rozwoju i polityki ekologicznej kraju. Badane przedsiębiorstwa
wdrażają działania proekologiczne, szczególnie w przypadku gospodarki wodnej
i zagospodarowania odpadów. Jedynie duże przedsiębiorstwa są zaangażowane w ochronę
atmosfery. Proces ekologizacji wpływa na konkurencyjność tych przedsiębiorstw. Firmy,
które nie wdrażały działań środowiskowych deklarowały zmniejszenie pozycji konkurencyjnej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00