Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie standardów usług żywieniowych oraz nowych technologii w cateringu lotniczym

Tytuł:
Wykorzystanie standardów usług żywieniowych oraz nowych technologii w cateringu lotniczym
Use of the Standards of Food Services and New Technologies in In-flight Catering
Autorzy:
Mazur, Adam
Dominik, Piotr
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/439943.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Tematy:
catering
żywienie
żywienie w czasie lotu
in-flight catering
Źródło:
Kwartalnik Naukowy Uczelni Vistula; 2018, 3(57); 210-239
2084-4689
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na wykorzystanie standardów usług żywieniowych oraz nowych technologii w cateringu lotniczym. Żywienie pasażerów lotniczych powinno uwzględniać dwa aspekty. Pierwszym i bezwzględnie podstawowym aspektem jest bezpieczeństwo pasażerów. Potrawy podawane na pokładzie powinny odpowiadać wymogom bezpiecznej produkcji żywności i uwzględniać restrykcje dietetyczne obowiązujące poszczególnych konsumentów. Szczególnie na dużej wysokości, na której odbywa się przelot samolotem, zarówno smaki, zapachy, jak również samopoczucie gości mogą zmieniać się na niekorzyść. Dlatego też tak ważne jest, aby zagwarantować pasażerom komfort względem podstawowej potrzeby zaspokojenia głodu i pragnienia. Drugim aspektem jest atrakcyjność oferty, jaką przygotowują linie lotnicze w celu zaspokojenia potrzeb. Specyfika spożywania posiłków podczas lotu wprowadza konieczność zastosowania pewnych zasad żywieniowych. W celu zapewnienia jakości żywienia, a co za tym idzie zadowolenia pasażerów, należy przestrzegać standardów dotyczących przygotowania oraz ekspedycji posiłków w samolotach. Do realizacji standardów potrzeba jest wykorzystywania nowych technologii przygotowywania, transportu, przechowywania i podawania potraw pasażerom na pokładzie samolotu.

The aim of the article is to pay attention to the use of the standards of food services and new technologies in in-flight catering. Air passengers catering should consider two aspects. The first and absolutely basic aspect is passengers’ safety. The meals served aboard should meet the requirements of safety food production and take into account the dietary restrictions binding individual consumers. Especially at high altitude, where the flight takes place, both tastes, odours and guests’ frame of mind may have changed to worse. That is why it is so important to guarantee the passengers comfort in terms of their primary need to satisfy hunger and thirst. The second aspect is attractiveness of the offer prepared by airlines in order to satisfy the needs. The specificity of eating meals inflight introduces the necessity to apply certain catering rules. To ensure the quality of nutrition and, consequently, passengers’ satisfaction there should be observed the standards related to the preparation and despatch of meals on planes. The standards observation requires the use of new technologies of preparing, transporting, storing, and serving meals to passengers on the plane.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies