Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polski sektor trzodowy w kontekście globalnym

Tytuł:
Polski sektor trzodowy w kontekście globalnym
Polish pig sector in global context
Autorzy:
Golas, Z
Kozera, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/43976.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
rynek miesny
globalizacja
zywiec wieprzowy
trzoda chlewna
rynek swiatowy
Polska
mieso wieprzowe
produkcja zwierzeca
Źródło:
Journal of Agribusiness and Rural Development; 2008, 7, 1; 61-71
1899-5241
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono analizę zmian w światowym sektorze żywności, w szczególności poziom i dynamikę produkcji mięsa wieprzowego. Opisano również niską pozycję polskiej produkcji tego mięsa wśród krajów producenckich i konkurencyjność producentów taniej wieprzowiny spoza Europy.

This paper presents some aspects of globalization in the world agriculture market, paying attention to the major factors influencing the pig sector. The article contains also an analysis of the changes in the world food sector, particularly the level and dynamics of pork production. The low position of Polish pork production among the producer countries and the competitivity of big and cheap pork producers from outside Europe were discussed. The research shows that the costs of pork production outside Europe are significantly lower.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies