Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The food security and safety in the case of pork production in Poland

Tytuł:
The food security and safety in the case of pork production in Poland
Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności w Polsce na przykładzie produkcji żywca wieprzowego
Autorzy:
Kozera-Kowalska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/43944.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
food security
food safety
pork production
pig
supply chain
Polska
Źródło:
Journal of Agribusiness and Rural Development; 2017, 43, 1
1899-5241
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the research study is to present the principles of pork production in Poland especially in the context of national food security and safety. The article presents a synthetic view of the Polish pig sector situation after the UE integration. The author highlights the problems of pig producers as the basic element of the food chain. The study was based on the data of national statistics, industry reports, and national and international literature review related to the issue of pig market problems in Poland. In this paper, the importance of exogenous and endogenous factors and their implications for the pig supply chain in Poland and the role of it in the high and constantly improving level of food safety in the country was also emphasized.

W opracowaniu podjęto problem zmian w produkcji wieprzowiny w Polsce. Rozważano go w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego kraju oraz bezpieczeństwa żywności. W artykule dokonano syntetycznej prezentacji sytuacji polskiego sektora wieprzowiny po integracji z UE. Wskazano na sytuację producentów trzody chlewnej jako podstawowego ogniwa łańcucha żywności. Badania oparto na danych krajowej statystyki publicznej, raportach branżowych krajowych i zagranicznych oraz przeglądzie literatury związanej z zagadnieniem problemów sektora produkcji trzody chlewnej w Polsce. Podkreślono znaczenie czynników zarówno o charakterze egzogenicznym, jak i endogenicznym, a także wskazano na potencjalnie nowe potrzeby w zakresie wsparcia bezpieczeństwa żywności i życia mieszkańców obszarów wiejskich w Polsce.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies