Proces restrukturyzacji Zakładów Mięsnych "Nisko" S.A. jako potencjalny czynnik aktywizacji rolniczej bazy surowcowej północnej części województwa podkarpackiego
Proces restrukturyzacji Zakładów Mięsnych "Nisko" S.A. jako potencjalny czynnik aktywizacji rolniczej bazy surowcowej północnej części województwa podkarpackiego
W warunkach przechodzenia do gospodarki rynkowej ważnym zagadnieniem badawczym jest problematyka funkcjonowania zakładów przemysłu rolno-spożywczego, będących elementem bardziej złożonej całości, jaką jest gospodarka żywnościowa. Przemysł rolno-spożywczy pozostaje w niej ważnym ogniwem integrującym produkcję rolniczą i konsumpcję. Wobec powszechności występowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w strukturze przestrzennej gospodarki narodowej przemysł ten powinien być ważnym ogniwem wzrostu i modernizacji struktur regionalnych, zwłaszcza obszarów rolniczych. (Zioło 1991 ). W obrębie tego przemysłu istotne znaczenie ma branża mięsna, której wartość produkcji sprzedanej w 1998r. stanowiła ok. 23% produkcji całego działu art spożywczych i napojów oraz która zatrudniała ok. 25% osób pracujących w tym dziale przemysłu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00