W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących znajomości systemu
HACCP wśród pracowników zakładów gastronomicznych. Badaniem objęto 100 osób
pracujących w losowo wybranych zakładach gastronomicznych, takich jak: restauracje,
bary i kawiarnie. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety. Uzyskane
wyniki świadczą o niewystarczającym poziomie wiedzy respondentów i wskazują na
konieczność prowadzenia szkoleń w zakresie zasad i znaczenia systemu HACCP wśród
osób pracujących w branży gastronomicznej. Od ich poziomu wiedzy w dużym stopniu
zależy funkcjonowanie systemu HACCP w zakładzie, co przekłada się na jakość i bezpieczeństwo
produkowanej żywności.
This paper presents the results of a study on HACCP knowledge among catering
staff. The study involved 100 people working in catering establishments randomly selected,
such as restaurants, bars and cafes. The research tool was a survey questionnaire.
The results indicate an insufficient level of knowledge of the respondents and indicate the
need for training in the principles and significance of the HACCP system among people working in the catering industry. Since their knowledge is highly dependent, functioning
of the HACCP system in the catering establishment seriously depends on their knowledge
which is reflected in the quality and safety of food produced.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00