Wstęp. Racjonalny sposób żywienia, obok aktywności fizycznej,
jest uważany za istotny element prozdrowotnego stylu
życia. Wyniki wielu badań wskazują na istnienie wielu nieprawidłowości
w sposobie odżywiania się dzieci i młodzieży
w wieku szkolnym.
Cel. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie i ocena zwyczajów
żywieniowych populacji 12–17- latków z woj. zachodniopomorskiego
i małopolskiego.
Materiał i metodyka badań. Przeprowadzono 11 596 autorskich
badań ankietowych oceniających model codziennego
spożywania posiłków u dzieci i młodzieży w wieku 12–17
lat z województwa zachodniopomorskiego i małopolskiego
(w tym 5879 dziewcząt i 5717 chłopców) ze środowiska miejskiego
i wiejskiego. Technika badawczą był autorski kwestionariusz
ankiety. W badaniach ankietowych uwzględniono:
częstość spożywanych posiłków, status zatrudnienia rodziców,
dojadanie między posiłkami, miejsce spożywania posiłków
oraz zaburzenia w odżywianiu.
Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej z wykorzystaniem
testu Chi 2 Pearsona, V Cramera, R rang Spearman.
Wyniki. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono,
iż niespełna 50% młodzieży spożywa codziennie I posiłek
przed wyjściem do szkoły; II posiłek jest spożywany codziennie
wyłącznie przez 47,91% badanych, obiad przez 84,90% (miejsce, w którym młodzież najczęściej spożywa obiad to
dom rodzinny), a kolacja przez 72,27%. Ulubionymi produktami
spożywanymi przez młodzież są: fast-foody, chipsy,
słodycze oraz napoje gazowane. Niepokojący jest fakt podjadania
między posiłkami (słodycze, chipsy). W populacji
12–17-latków zaobserwowano pierwsze oznaki zaburzeń w
odżywianiu się: żarłoczność i poczucie braku kontroli nad
jedzeniem (12,53%) oraz jadłowstręt (12,03%).
Wnioski. Wśród badanych przeważają nieprawidłowe zachowania
żywieniowe. Młodzież nie przywiązuje wagi do ilości
spożywanych posiłków w ciągu dnia. Większość badanych
spożywa produkty takie jak: fast-foody; chipsy czy słodycze.
Znaczna grupa badanych dostrzega niepokojące objawy ze
strony organizmu związane z nieprawidłowym odżywianiem.
Introduction. Sensible eating habits are considered – apart
from physical activity – to be a major component of a healthy
lifestyle. Many research results indicate numerous unhealthy
dietary habits in a diet of schoolchildren and adolescents.
Aim. This paper is aimed at presenting and assessing eating
habits of 12–17-year-olds from Zachodniopomorskie and
Małopolskie voivodships in Poland.
Material and methods. 11 596 original surveys were carried
out. The research was aimed at assessing the model of daily
food consumption among children and adolescents aged
12–17 yrs. from West Pomeranian voivodship and Lesser
Poland voivodship (including 5879 girls and 5717 boys)
from urban and rural environments. The technique used
was the original questionnaire. In the research (survey) the
following factors were included: frequency of meals, job
status of the parents, eating between meals, the place of
food consumption and eating disorders. These results were
subjected to statistical analysis, using Pearson’s Chi-square
test, Cramer’s V and Spearman’s rank correlation coefficient.
Results. The results indicated that almost 50% of subjects ate
their 1st meal before school; the 2nd meal was consumed by
47.91% of subjects; dinner was eaten by 84.90% (mostly at
home); and supper – by 72.27% of subjects. As their favorite
food products, the subjects indicated fast-food meals, chips/crisps and fizzy drinks. Alarmingly, subjects tended
to eat snacks between meals (sweets, chips/crisps). In the
researched population of 12-17-year-olds, initial symptoms of
dietary disorders were identified: gluttony and lack of control
over eating (12.53%) and revulsion to eating (avoiding food)
(12.03%).
Conclusions. Unhealthy dietary habits were dominant
amongst the subjects. Subjects attached little significance to
the number of meals per day. Majority of subjects consumed
fast food products, crisps/chips and sweets. A significant
proportion of subjects noticed alarming symptoms in their
bodies, related to unhealthy dietary habits.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00