Otyłość jest stanem wynikającym z nadmiernego nagromadzenia tłuszczu w tkance tłuszczowej (tt) na podłożu genetycznym i środowiskowym. Według WHO jest defiiowana
jako BMI powyżej 30 kg/m². Jest to choroba przewlekła,
o zasięgu globalnym, stanowi epidemię XXI wieku. Jest czynnikiem ryzyka wielu chorób sercowo-naczyniowych (S-N),
choroby wieńcowej (ChW), zawału serca (ZS), niewydolności
serca (NS), udaru mózgu, zaburzeń metabolicznych, cukrzycy
(DM), zespołu metabolicznego (ZM), dyslipidemii oraz powodem niepełnosprawności czy przedwczesnej śmierci.
Wyróżnia się 3 fenotypy otyłości: otyłość metaboliczna z prawidłową masą ciała (MONW), otyłość androidalna (jabłko) i gynoidalna (gruszka). Mają różny przebieg, chociaż każdy z nich
jest konsekwencją nierównowagi między dostarczaniem
energii a jej spalaniem oraz zwykle genetycznego podłoża.
Do zaburzeń S-N i metabolicznych może prowadzić MONW
(jeśli się nie powstrzyma dalszego rozwoju przez właściwą
dietę i aktywność fiyczną). Typ gruszki predysponuje do
zwyrodnienia stawów, podczas gdy typ jabłko wiąże się z chorobami sercowymi jak ZS, udar mózgu, NT. Tkanka tłuszczowa est narządem endokrynnym, produkującym wiele substancji
aktywnych biologicznie. „Chory tłuszcz“ lub adiposopatia jest
patologicznym stanem wynikającym z przewlekłego procesu
zapalnego toczącego się w tt, prowadzącym do otyłości i
jej patologicznych konsekwencji. Otyli pacjenci częściej i
wcześniej chorują na NT, ChW, ZS, NS, zaburzenia rytmu, w
tym nagły zgon sercowy (SCD). Otyłość prowadzi także do
insulinooporności, dyslipidemii, ZM i ostatecznie DM t. 2.
Praca jest krótkim przeglądem danych o znaczeniu otyłości
jako czynnika ryzyka w chorobach krążenia.
Obesity is an excessive accumulation of fat in adipose tissue
due to genetic background and environmental conditions.
According to WHO it can be identifid with BMI > 30 kg/m².
It is a chronic disease, with global range, an epidemic of XXI
age. It is a well-known risk factor of many cardiovascular
(CV) diseases, coronary artery disease (CAD), myocardial
infarction (MI), heart failure (HF), stroke, metabolic disorders
(diabetes, metabolic syndrome, dyslipidemia) and a cause of
permanent disability or premature death. There are 3 types
of obesity: metabolic obese with normal weight (MONW),
androgenic (an apple) and gynoic (a pear) obesity. Each one
is a consequence of imbalance between energy supply and
its combustion and usually has a genetical background, but
has a diffrent course. MONW can lead (if not stopped by
a proper diet and physical activity) to CV and metabolic
disorders, the pear type predisposes to joint degeneration,
while an apple type is related to cardiac diseases such as MI,
stroke, hypertension (HT). Adipose tissue is an endocrine
organ producing many hormones and mediators. „Sick
fat“ or adiposopathia is a pathologic state due to chronic inflmmatory process taking place in adipose tissue, leading
to obesity and its pathologic consequences. The obese
patients more often and earlier suffr from HT, CAD, MI, HF,
rhythm disorders and even sudden cardiac death (SCD).
Obesity leads to insulin resistance, dyslipidemia, metabolic
syndrome, and fially to diabetes mellitus t. 2 (DM t.2).
This article is a short review of obesity and its role in
cardiovascular diseases.