Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Teorie i koncepcje globalnego kryzysu żywnościowego

Tytuł:
Teorie i koncepcje globalnego kryzysu żywnościowego
Theories and concepts of the global food crisis
Autorzy:
Szydlo, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/43687.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
rynek zywnosciowy
kryzys zywnosciowy
kryzys globalny
teorie ortodoksyjne
teorie heterodoksyjne
Źródło:
Journal of Agribusiness and Rural Development; 2014, 34, 4
1899-5241
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł stanowi próbę systematyzacji teorii/hipotez opisujących źródła kryzysu na globalnym rynku żywnościowym w pierwszej dekadzie XXI wieku (global food crisis). W pracy skoncentrowano się na omówieniu wybranych hipotez ortodoksyjnych i heterodoksyjnych. Wstępna analiza wskazuje na korzyści wynikające ze wzbogacenia teorii głównego nurtu o alternatywne koncepcje powstania kryzysu żywnościowego.

The theories of the global food crisis can be broken down into orthodox and heterodox. The former consists of demand and supply theories and the latter include financial and institutional concepts. The paper shows benefits of enriching the analysis with unorthodox concepts.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies