Effect of catfish production on welfare of smallholder farmers in Osun State, Nigeria Wpływ produkcji suma afrykańskiego na dobrobyt rolników prowadzących małe gospodarstwa w stanie Osun w Nigerii
The study examined the effect of catfish production
on smallholder farmers’ welfare in Osun State, Nigeria
using the Odo-Otin Local Government Area of Osun State as
a case study. A purposive sampling technique was used in selecting
109 farmers and a structured questionnaire was used to
collect data. Descriptive statistics, gross margin analysis and
a multiple regression model were used to analyse data. Results
show that the majority (67.9%) of the catfish farmers were
male, married (64.2%), with s mean age of 44 years (±13.1),
and more than three-quarters (78.9%) had tertiary education.
The majority of the catfish farmers (85.3%) raised fish to table
size (grow-out) and 55.0% used static renewal technology.
The average gross margin of ₦172,246 ($545) per production
season (5–6 months) and BCR of 1.66 indicate that catfish
farming is profitable and feasible. Regression results indicate
that cost of feed and quantity of catfish harvested significantly
increase the quantity of catfish sold, and quantities of catfish
harvested and sold significantly increase food expenditure by
farmers. Therefore, farm inputs (especially feed) should be
subsidised by governments to encourage effective use of inputs
to increase catfish production and subsequently, the welfare
of farmers. Also, effort should be intensified at building
the capacity of the farmers through education so as to enhance
the adoption of technology which would invariably translate
to better yields and income.
Na potrzeby niniejszego artykułu zbadano wpływ produkcji suma afrykańskiego na dobrobyt rolników z małych
gospodarstw w stanie Osun w Nigerii. Jako studium przypadku przyjęto lokalny obszar administracyjny Odo-Otin w stanie
Osun. Techniką doboru celowego wyłoniono 109 respondentów, przy zbieraniu danych posłużono się kwestionariuszem ustrukturyzowanym.
W celu przeanalizowania danych skorzystano ze statystyki opisowej, analizy marży brutto oraz modelu regresji
wielorakiej. Wykazano, że większość badanych rolników stanowili mężczyźni (67,9%) i osoby pozostające w związku małżeńskim
(64,2%); średnia ich wieku wynosiła 44 lata (±13,1), a trzy czwarte (78,9%) miało wykształcenie wyższe. Większość
hodowców (85,3%) hodowała ryby do osiągnięcia przez nie długości charakterystycznej dla ryb towarowych, a 55% respondentów
do oceny wody wykorzystywało testy semistatyczne. Średnia marża brutto wynosząca 172 246 ₦ (545 USD) na sezon produkcyjny
(5–6 miesięcy) oraz wskaźnik BCR (B/C) na poziomie 1,66 wskazują, że hodowla suma afrykańskiego jest opłacalna
i efektywna. Analiza regresji wykazała, że koszty żywienia oraz liczba poławianych ryb znacząco zwiększają ich sprzedaż,
natomiast liczba poławianych i sprzedawanych ryb znacząco zwiększa wydatki rolników na karmę. Zatem nakłady (szczególnie
na żywienie) powinny być subsydiowane przez władze w celu wsparcia efektywnego wykorzystania tych nakładów dla wzrostu
produkcji sumów afrykańskich, a w efekcie dla poprawy dobrobytu rolników. Należy również zintensyfikować starania ukierunkowane
na rozwój umiejętności rolników przez kształcenie ułatwiające przyswojenie nowych technologii przekładających
się na zwiększenie produkcji i dochodu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00