Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kształtowanie się opłacalności produkcji drobiarskiej na przykładzie ferm Polski południowej

Tytuł:
Kształtowanie się opłacalności produkcji drobiarskiej na przykładzie ferm Polski południowej
Profitability of poultry production on the sample of farms in South Poland
Autorzy:
Banas, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/43178.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
produkcja drobiarska
brojlery
fermy zwierzat
oplacalnosc produkcji
koszty produkcji
woj.podkarpackie
woj.malopolskie
Polska Poludniowa
Źródło:
Journal of Agribusiness and Rural Development; 2009, 12, 2
1899-5241
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W publikacji podjęto problematykę dotyczącą opłacalności produkcji rolniczej na przykładzie wybranych ferm drobiarskich Polski południowej w latach 2005-2007. W rozpatrywanym okresie produkcja żywca brojlerów była opłacalna. Opłacalność tuczu brojlerów zależy od wielu czynników, wśród których najważniejsze znaczenie mają cena za 1 kg żywca, poziom wskaźnika paszochłonności i koszty pasz.

The work presents analysis of poultry production profitability as well as fac-tors which creates it on the sample of 26 farms from provinces: Małopolskie and Podkarpackie for years 2005-2007. Among production indices, index of feed consumption was analyzed which decreased from 1.92 in year 2005 to 1.87 kg/kg in year 2007. Price of feed was achieved opposite tendency – increasing from 0.88 PLN/kg in year 2005 to 0.98 PLN/kg in year 2007. As a consequence, increased price of feed caused that costs of feed increased in analyzed years from 1.69 in year 2005 to 1.83 PLN/kg in year 2007. Others components of costs – costs of production preparing and remaining costs practically stayed on the same level. To sum up, price of feed in the most degree influenced on the level of unit costs and profitability. Dynamics of total costs was on the level of 8% in the whole period included in this study. In the period included in the study the production of broiler chicken was profitable.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies