Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changing prejudice with evaluative conditioning

Tytuł:
Changing prejudice with evaluative conditioning
Autorzy:
Balas, Robert
Sweklej, Joanna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/430307.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Źródło:
Polish Psychological Bulletin; 2013, 44, 4; 379-383
0079-2993
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The presented study investigates attitude change using a cross-modal evaluative conditioning (EC) paradigm. EC is a change in evaluative responses towards initially neutral stimulus (CS) due to its repeated pairing with affectively valenced stimulus (US). A positive scent of instant chocolate (US+) was used together with pictures of homeless people (US-) to change affective responses towards neutral names (CS). We show that a classic EC effect, i.e. more negative CS evaluations after its pairing with negative images of the homeless, can be eliminated when a competitive US, i.e. a positive chocolate scent, is present in the environment. Additionally, the study demonstrates chocolate scent selectively increased attitude towards homeless as measured by perceived distance to self and a self-report questionnaire. Moreover, this effect was not mediated by mood changes. We argue that scents can be used to change attitudes towards stigmatized groups.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies