Identyfikacja puroindolinowych alleli w krajowych odmianach pszenicy przy zastosowaniu markerów molekularnych Identification of puroindoline alleles in Polish wheat cultivars by molecular markers
Twardość endospermu odgrywa ważną rolę w charakterystyce jakościowej ziarna pszenicy uprawnej (Triticum aestivum L.) i ma znaczący wpływ na mielenie, wypiek i jakość końcową produktu. Zmienność genowej sekwencji oraz mutacje dwóch puroindolinowych genów (Pina-D1 i Pinb-D1), zlokalizowanych w lokus Ha na chromosomie 5D, w większości wyjaśniają zakres zmienności tekstury pszenicznych ziarniaków. Celem przedstawionych badań było charaktery¬zowanie form allelicznych puroindolinowych genów w odmianach pszenicy zarejestrowanych w Polsce. Łącznie dla 69 odmian przeprowadzono pomiary SKCS twardości ziarna oraz zidentyfiko¬wano obecność puroindolinowych alleli stosując markery molekularne. Na podstawie średnich wartości SKCS twardości, 8 odmian zakwalifikowano do twardego typu pszenic, 60 odmian do pośredniego oraz 1 odmianę do miękkiego. Wszystkie krajowe odmiany posiadały allel Pina-D1a. Do rozróżnienia alleli genu Pinb-D1, produkty PCR tego genu rozkładano na mniejsze fragmenty stosując enzym restrykcyjny BsrBI. Wśród badanych prób, 35 odmian posiadało allel dzikiego-typu Pinb-D1a.
Endosperm hardness plays an important role in quality characteristics of cultivated wheat (Triticum aestivum L.) and has a significant effect on milling and baking processes and on the quality of the final product. Gene sequence variation and mutations to the two puroindoline genes (Pina-D1 and Pinb-D1), located at the Ha locus on the chromosome 5D, account for the majority of variation in wheat kernel texture. The objective of the presented study was to characterize the allelic forms of puroindoline genes in Polish wheat cultivars. For a total of 69 wheat cultivars the measurement of SKCS grain hardness was performed, and puroindoline alleles were identified by molecular markers. On the basis of mean SKCS hardness eight cultivars were classified as a hard type, 60 cultivars as a mixed one and one as a soft type. In all the cultivars the Pina-D1a allele was identified. To identify alleles of Pinb-D1 gene, PCR product of this gene was digested to small fragments by BsrBI restriction enzyme. Among the grain samples, 35 cultivars were found to possess the wild-type Pinb-D1a allele.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00