Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Występowanie Fusarium spp. na życie ozimym (Secale cereale L.) i podatność różnych genotypów na porażenie przez F. avenaceum (Fr.) Sacc. i F. culmorum (W.G.Sm.) Sacc.

Tytuł:
Występowanie Fusarium spp. na życie ozimym (Secale cereale L.) i podatność różnych genotypów na porażenie przez F. avenaceum (Fr.) Sacc. i F. culmorum (W.G.Sm.) Sacc.
The occurrence of Fusarium spp. on winter rye (Secale cereale L.) and susceptibility of different genotypes to infection with F. avenaceum (Fr.) Sacc. and F. culmorum (W.G.Sm.) Sacc.
Autorzy:
Kiecana, Irena
Cegiełko, Małgorzata
Mielniczuk, Elżbieta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/42791092.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Tematy:
doświadczenie fitotronowe
nekroza korzeni i pochew liściowych
podatność odmian
siewki
growth chamber
roots and leaf sheaths necrosis
seedlings
susceptibility of cultivars
Źródło:
Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2009, 252; 151-161
0373-7837
2657-8913
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania przeprowadzono w latach 2001–2005 na 10 polach uprawnych żyta ozimego w województwie lubelskim. W każdym sezonie wegetacji po przezimowaniu oceniano udział roślin z objawami nekrozy korzeni i pochew liściowych. Odsetek takich roślin wynosił od 3,5 w 2002 do 45 w 2004 roku. Natomiast wartości wskaźników chorobowych wynosiły od 0,7 w 2002 do 22,0 w 2001 roku i różniły się istotnie. Głównym patogenem żyta okazał się F. avenaceum (33,5% wszystkich Fusarium ssp.). W znacznych ilościach wyosabniano także F. culmorum (18,8%) oraz F. poae (8,7%). Badania fitotronowe dotyczące podatności siewek 10 odmian żyta na porażenie przez F. avenaceum nr 24 i F. culmorum nr 33 wykazały, że najbardziej podatne na te patogeny były odmiany Kier oraz Dańkowskie Złote, dla których wartości wskaźników chorobowych wynosiły odpowiednio 58,0 i 64,25 w przypadku infekcji podłoża przez F. avenaceum oraz 88,25 dla odmiany Kier i 70,5 w przypadku odmiany Dańkowskie Złote w kombinacji doświadczenia z F. culmorum. Najmniej podatną na porażenie siewek przez F. avenaceum i F. culmorum okazała się odmiana Gradan F1, dla której wskaźniki chorobowe wynosiły odpowiednio 25,5 i 41,25.

The investigations were carried out in 2001–2005 at 10 winter rye cultivation plots in the Lublin Province. The participation of plants with root and leaf sheaths necrosis was evaluated after winter in each vegetation season. The percentage of diseased plants ranged from 3.5 in 2002, to 45.0 in 2004. Mean values of the disease index ranged from 0.7 in 2002 to 22.0 in 2001 and differed significantly. The main pathogen of rye plants turned out to be the species F. avenaceum (33.5% of all Fusarium spp.). Considerable amounts of F. culmorum (18,8%) and F. poae (8.7%) were also detected. Investigation carried out in growth chamber on susceptibility of seedlings of 10 rye cultivars to infection with strains F. avenaceum 24 and F. culmorum 33 showed that the most susceptible genotypes to both these pathogens were cv. Kier and Dańkowskie Złote, for which values of the disease index amounted 58.0 and 64.25, respectively in the case of ground inoculation with F. avenaceum and 88.25 for cv. Kier and 70,5 for cv. Dańkowskie Złote in the experimental combination with F. culmorum. The least susceptible for seedlings infection with F. avenaceum and F. culmorum was cv. Gradan F1, for which values of the disease index amounted 25.5 and 41.25, respectively.  

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies