The paper deals with an evaluation of the quality of services provided by healthcare organizations. First, an index representing a patient’s health condition is described, then its changes before and after being treated by a given entity are employed as a criterion to assess the operations of this entity. The index of a patient’s health condition is based on the theory of survival analysis, while a model of random effects is used to determine the quality of services based on health value added.
W artykule został podjęty temat oceny jakości usług jednostek służby zdrowia. W pierwszej kolejności opisano wskaźnik służący do określenia zdrowotnej kondycji pacjenta, a następnie jego zmiany w okresie przed skorzystaniem z usługi i po skorzystaniu z niej. Użyto go jako kryterium oceny pracy danej jednostki. Wskaźnik oceniający stan zdrowia pacjenta skonstruowano, wykorzystując teorię analizy przeżycia, a do określenia jakości usług na podstawie zdrowotnej wartości dodanej posłużono się modelem efektów losowych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00