Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Early evaluation of open pollinated offspring from Polish seedling seed orchards of Pinus sylvestris L.

Tytuł:
Early evaluation of open pollinated offspring from Polish seedling seed orchards of Pinus sylvestris L.
Autorzy:
Rozkowski, R
Chalupka, W.
Misiorny, A.
Giertych, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/41741.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Dendrologii PAN
Tematy:
Scotch pine
Pinus sylvestris
open-pollinated progeny
quantitative trait
genetic variation
genetic value
seedling
seed orchard
Polska
Źródło:
Dendrobiology; 2007, 57; 35-48
1641-1307
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Field trials with open-pollinated progeny of Scots pine were established in 2004 at five climatically different sites of the Polish lowlands. This long-term experiment was aimed to compare the genetic variation and genetic value of the offspring of twenty two seedling seed orchards and two second-generation seed orchard with the offspring of the local so-called economic seed stands, which are the main source of seeds for artificial regeneration of Scots pine in Poland. The early evaluation of quantitative traits of cones, seeds and 1-year-old seedlings attests to remarkable variation between the studied populations. Significant linear correlatios were found between some of the studied traits.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies