Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rooting of azalea shoot cuttings depending on the degree of lignification

Tytuł:
Rooting of azalea shoot cuttings depending on the degree of lignification
Autorzy:
Nawrocka-Grzeskowiak, U
Grzeskowiak, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/41327.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Dendrologii PAN
Tematy:
shoot anatomy
rooting
lignification
propagation
lignified cutting
cutting
azalea
Ericaceae
Rhododendron
Źródło:
Dendrobiology; 2003, 49
1641-1307
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Relationship between the degree of cutting lignification and rooting ability was studied. Anatomical changes in cuttings were observed, too. The study involved azalea hybrids from groups: Gent, Rustica Flore Pleno, Occidentale and Knap Hill, which can be propagated vegetatively by shoot cuttings. The cuttings were apical parts of shoots, 7-10 cm long. They were collected at various stages of lignification. Rooting was performed in a greenhouse with controlled temperature of the rooting bed. Only the penetrating observation of mother plants allows to determine the best period of taking the cuttings. The cuttings were treated with a growth regulator, 0.5% IBA (indolebutyric acid), combined with Captan in talcum powder. Sand and peat (1:2) were used as a medium for rooting.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies