Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Static quenching of ruthenium(II)-polypyridyl complexes by gallic acid and quercetin in aqueous and micellar media

Tytuł:
Static quenching of ruthenium(II)-polypyridyl complexes by gallic acid and quercetin in aqueous and micellar media
Autorzy:
Sheeba, D
Gnana Raj, G. A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/412659.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
Ru(II)-polypyridyl complex
electron transfer
quenching
association constant
Źródło:
International Letters of Chemistry, Physics and Astronomy; 2014, 13, 1; 21-31
2299-3843
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The reactions of gallic acid and quercetin with the excited state Ru(II) complexes proceed through photoinduced electron transfer reaction in sodium dodecyl sulfate (SDS) and aqueous media at pH 11 and has been studied by luminescence quenching technique. The static nature of quenching is confirmed from the ground state absorption studies in both the media. The observed quenching rate constant (kq) values are sensitive to the nature of the ligand, medium and the structure of the quenchers. The electrostatic interaction of the cationic complexes with the anionic micelle reduces the kq values in SDS compared to that in aqueous medium.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies