Lipid was extracted from the muscle of Cuttle fish by solvent extraction method and then purified by suitable conventional method. Various physical constants e.g. refractive index, viscosity, specific gravity, crude fat, crude fibre and ash contents and chemical parameters e.g. saponification value, saponification equivalent value, acid value, iodine value, acetyl value, peroxide value, thiocyanogen value, Reichert-Meissl value, Polenske value, Henher value, cholesterol content etc. of the lipid sample have been determined and compared with those of different standard oils. Fatty acids composition of the sample was investigated by Thin Layer Chromatography (TLC) method. The muscle lipid of Cuttle fish was found to contain palmitic acid, stearic acid, linolenic acid and erucic acid respectively with some other unknown fatty acids. Antimicrobial activities of the lipid were tested by standard method and found moderate to potential antibiotic and antifungal property in this lipid. The lipid containing muscle of Cuttle fish was analyzed quantitatively for the determination of percentages of protein and minerals (N, P, K, Ca) contents by modified Kjeldahl method.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00