Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Development of method for extractive spectrophotometric determination of Cu(II) with 2-Hydroxy-1-Naphthalene carboxaldehyde phenyl hydrazone as an analytical reagent

Tytuł:
Development of method for extractive spectrophotometric determination of Cu(II) with 2-Hydroxy-1-Naphthalene carboxaldehyde phenyl hydrazone as an analytical reagent
Autorzy:
Ratnamala, P. S.
Lokhande, R. S.
Utkarsha, M. Ch.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/412128.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Przedsiębiorstwo Wydawnictw Naukowych Darwin / Scientific Publishing House DARWIN
Tematy:
Copper Spectrophotometric determination
n-Butanol
2-Hydroxy-1-Naphthalene carboxaldehyde phenyl hydrazine
Źródło:
International Letters of Chemistry, Physics and Astronomy; 2013, 9, 1; 1-6
2299-3843
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A spectrophotometric method has been developed for the determination of Cu(II) using 2-Hydroxy-1-Naphthalene carboxaldehyde phenyl hydrazone as an extractive reagent. The reagent forms a coloured complex, which has been quantitatively extracted into n-butanol at pH 9.2. The method obeys Beer’s law over arrange from 1 to 10 ppm. The Molar absorptivity and Sandell’s sensitivity were 0.97 × 104 L mol-1cm-1 and 0.26 μg•cm-2 respectively. The proposed method is very sensitive and selective. The method has been successfully applied to synthetic and commercial samples.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies