Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of growth retardants on growth and flower bud formation in rhododendron and azalea

Tytuł:
Influence of growth retardants on growth and flower bud formation in rhododendron and azalea
Autorzy:
Marosz, A
Matysiak, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/41091.pdf
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Dendrologii PAN
Tematy:
azalea
rhododendron
flower bud formation
plant growth
growth retardant
growth inhibition
growth regulator
plant cultivar
Źródło:
Dendrobiology; 2005, 54; 35-40
1641-1307
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Plants of ‘Catawbiense Boursault’ and ‘Eskimo’ rhododendrons or ‘Cannon’s Double’ and ‘Kilian’ azalea grown in 4 l containers were treated twice with chlormequat (2000, 4000 and 8000 mg · dm-3), trinexapac-ethyl (50, 100, 200, 400 mg · dm-3), daminozide (2500, 5000, 7500 mg · dm-3), proxeadione calcium (75, 150, 300 mg · dm-1) and once with paclobutrazol (50, 100, 200, 400 mg · dm-3). Shoot length of the subsequent growth flush following the treatments decreased with increasing rates of the growth retardants. The number of flower buds per plant increased with increasing rates of pacloburazol, chlormequat and daminozide. Prohexadione calcium was less effective in flower bud initiation and the worst results were obtained with trinexapac-ethyl.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies