The paper is an analysis of the suitability of oat grains for energy purposes. The comparison covered two types of grain oats, hulled (Krezus variety) and naked (Polar variety), using varied nitrogen fertilization. The calorific value of the grains, including their ash content was determined. The study helped to demonstrate that oat grains exemplified excellent parameters, which advances its use for fuel purposes in power generation. The average calorific value obtained was 18.4 MJ kg-1, while the ash content was 2.28% of dry mass. Although increasing nitrogen fertilization restricted the grain’s calorific value, it did not lead to increases in the level of ash content. The Polar variety of naked oats was characterized by better suitability for energy purposes than the Krezus variety of hulled oats. The results obtained support the claim that oat grains can compete with other sources of raw materials for energy purposes.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00